Robert De Niro in de film "Taxi driver" (1976)

Cinematek blikt terug op Robert De Niro: zijn beste 5 vertolkingen, van "You talkin' to me?" tot maffiabaas Capone

In Cinematek in Brussel start dit weekend een retrospectieve van Robert De Niro: zowat alle films met de Amerikaanse topacteur worden op groot scherm vertoond. De Niro is nu 76 en beleeft een heuse revival, want hij is momenteel in de bioscoop te zien in "Joker" en "The irishman". Uit vijf decennia van magistrale vertolkingen selecteerde VRT-filmreporter Ward Verrijcken vijf iconische acteerprestaties. In chronologische volgorde, de beste vijf van De Niro:

1. The godfather part II (1974)

In dit meesterwerk van Francis Ford Coppola speelt De Niro de jonge versie van Don Corleone, de maffiabaas die Marlon Brando zo memorabel had vertolkt in de eerste "Godfather". Om zich op de rol voor te bereiden, ging De Niro enkele maanden op Sicilië wonen om daar het lokale dialect aan te leren. Het leverde, op zijn 31e, zijn eerste Oscar op, voor beste mannelijke bijrol.

Videospeler inladen...

2. Taxi driver (1976)

De Niro bereikt het geniale met zijn vertolking van de mentaal héél labiele oorlogsveteraan Travis Bickle, die als taxichauffeur door het nachtelijke New York rijdt. Door zijn obsessie met een kindhoertje (rol van de piepjonge Jodie Foster) raakt Bickle helemaal de pedalen kwijt. Strafste scène in deze heerlijk verontrustende prent van Martin Scorsese: de legendarische "You talkin' to me?"-monoloog die De Niro improviseerde voor een spiegel.

Videospeler inladen...

3. Raging bull (1980)

De Niro werkt opnieuw samen met zijn lievelingsregisseur Scorsese (later ook nog in "Goodfellas", "Casino" en "The irishman"). "Raging bull" is de filmbiografie van bokskampioen Jake LaMotta, die zichzelf verloor in verslavingen en geweld. De Niro geeft een schoolvoorbeeld van "method acting": zichzelf helemaal verliezen in het personage dat hij speelt. Hij kwam speciaal voor de rol dertig kilo aan. Goed voor een tweede Oscar, voor beste acteur deze keer.

Videospeler inladen...

4. The untouchables (1987)

Glamoureuze gangsterprent van Brian De Palma, over de jacht op Al Capone in het Chicago van de jaren 30. Veel klinkende namen spelen de politieagenten: Kevin Costner, Andy Garcia en Sean Connery (die laatste won de Oscar voor beste mannelijke bijrol). Maar De Niro steelt de show als de meedogenloze maffiabaas Capone, met waanzinnig entertainende overacting.

Videospeler inladen...

5. Heat (1995)

Sfeervolle misdaadfilm van topstylist Michael Mann, die Los Angeles op heel fascinerende, droefgeestige manier in beeld brengt. Meesterdief De Niro wordt de hele film lang opgejaagd door topflik Al Pacino. "Heat" serveert pure magie op het moment wanneer de twee topacteurs voor het eerst in hun carrière het scherm delen: die restaurantscène is, terecht, legendarisch.

Videospeler inladen...

Zowat alle films met en van Robert De Niro tussen 1970 en 2007 worden vertoond in de Brusselse Cinematek, van 1 december t.e.m. 29 februari. Meer informatie vindt u hier.

Meest gelezen