Ex-politiecommissaris niet schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag bij voetbaldrama in Hillsborough in 1989

De vroegere politiecommissaris David Duckenfield, die verantwoordelijk was voor de veiligheid op de dag van het voetbaldrama in het Hillsborough-stadion in Sheffield waarbij in 1989 bijna honderd doden vielen, is niet schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag door grove nalatigheid.

In april kon de jury van de rechtbank in Preston in het Verenigd Koninkrijk na een proces van tien weken geen verdict vellen over de voormalige politiecommissaris David Duckenfield (75). In juni besliste een jury dat er nieuw proces voor dezelfde rechtbank over het Hillsboroughdrama moest komen. Dat startte op 7 oktober.

Voor de openbare aanklager draagt Duckenfield een "persoonlijke verantwoordelijkheid" voor het drama. Maar volgens zijn advocaat Benjamin Myers heeft de vroegere politiechef "alles gedaan wat van hem was verwacht". Het proces eindigde met de vrijspraak van de politiecommissaris.

De grootste voetbalramp uit de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk werd op 15 april 1989 aan het begin van een voetbalwedstrijd in het Hillsborough-stadion van voetbalclub Sheffield Wednesday veroorzaakt door een paniekuitbraak, die een stormloop van toeschouwers tot gevolg had.

Dat gebeurde toen de halve finale tussen Liverpool en Nottingham Forest in de FA-cup amper 6 minuten ver was. De stormloop resulteerde in de dood van 96 Liverpool-fans. 95 supporters stierven ter plekke. De 96e stierf vier jaar later, toen de medische apparatuur die hem in leven moest houden, werd uitgezet. Er vielen ook 766 gewonden.

Na jarenlange strijd rondom de schuldvraag besloot een rechtbank in 2016 na onafhankelijk onderzoek dat de catastrofe geen ongeluk was maar wel mee was veroorzaakt door het falen van de politie. In april is een vroeger bestuurslid van Sheffield Wednesday tot een boete veroordeeld.

Meest gelezen