Leven met constante piep of ruis in je oren, deze 4 Vlamingen vertellen hoe zij ermee omgaan

Op heel wat evenementen staat de muziek veel te luid. Dat bleek vorige week nog uit een steekproef van de universiteit Gent en de Christelijke Mutualiteit. Maar ook nog steeds te weinig mensen beschermen hun oren voldoende tegen lawaai. Met gehoorbeschadiging en oorsuizen tot gevolg. Dat bleek ook uit de reacties die we massaal kregen op onze oproep. We pikten er vier Vlamingen uit die vertellen hoe ze de tuut in hun oren hebben opgelopen en hoe ze ermee omgaan.

Pieter, oorsuizen na verbouwingswerken: "Mijn tuut is niet langer een bedreiging, ik heb hem leren aanvaarden"

Videospeler inladen...

"Ik heb ongeveer 10 jaar geleden tinnitus opgelopen bij werken in onze kelder met een elektrische beitel.  Gewoon door een half uurtje zonder oorbeschermers te werken in een kleine, afgesloten ruimte. Heel dom. Toen ik uit de kelder kwam, hoorde ik een luide tuut en die is nooit meer weggegaan."

Vooral als het stil is, maakt die tuut je knettergek

Pieter

"Vooral als het stil is, maakt die tuut je knettergek. Je kan er niet door slapen en overdag maakt het je humeurig. Er zijn hoorapparaten op de markt die een soort van tegenruis geven of boxen die je onder je hoofdkussen moet leggen met natuurgeluiden. Niets hielp bij mij."

"Uiteindelijk ben ik tinnitustraining gaan volgen. Daardoor ga je tinnitus niet meer als bedreiging zien, maar je leert het aanvaarden.  Maar echt weggaan, doet het nooit. Als ik moe of gestresseerd ben, of ik kan niet slapen, dan heb ik er nog altijd veel last van. Ik raad iedereen aan om oordoppen te dragen als je met machines werkt. Ik heb er intussen op maat laten maken."

Nele, oorsuizen na een trouwfeest: "Wacht niet en ga onmiddellijk naar een arts"

Videospeler inladen...

"Zo'n 2,5 jaar geleden ben ik na een trouwfeest opgestaan met een zeer irritant getuut in mijn oren. Ik was in eerste instantie niet in paniek, maar toen ik in een artikel las dat premier Charles Michel ook gehoorschade had opgelopen na een startschot ben ik toch maar snel naar een neus-keel-oorarts geweest. Ik bleek gehoorschade te hebben aan mijn rechteroor. Ik kon bepaalde frequenties niet meer horen."

"Ik heb meteen een hele reeks medicatie moeten nemen. Ik stond daar niet voor te springen, maar de arts raadde het mij toch aan. Een week later bleek de gehoorschade al veel beter en is nu zelfs helemaal verdwenen. Al hoor ik wel nog altijd een gezoem, een tuut. Daar heb ik meestal niet veel last van, omdat er voldoende achtergrondlawaai is. Sindsdien heb ik wel altijd oordoppen bij als ik ergens naartoe ga. Mijn tip: als je last hebt van oorsuizen, wacht er niet mee en ga onmiddellijk naar een arts."

Mijn tip: als je last hebt van oorsuizen, wacht er niet mee en ga onmiddellijk naar een arts

Nele

Danny, oorsuizen door een voetzoeker: "Ook bij sportwedstrijden staat de muziek vaak veel te hard"

Videospeler inladen...

"Ik heb gehoorschade opgelopen tijdens een betoging door een voetzoeker die vlak bij mij ontplofte. Sindsdien heb ik een verminderd gehoor en hoor ik een constante ruis, vergelijkbaar met het geluid van de wind of de zee. Ik heb vooral last om gesprekken te kunnen volgen in een rumoerige omgeving."

Ik heb vooral last om gesprekken te kunnen volgen in een rumoerige omgeving

Danny

"Er wordt altijd gewezen naar te luide muziek bij concerten en festivals, maar ook bij sportwedstrijden in zalen staat de volumeknop vaak te luid. Mensen komen voor de sport, niet om in het lawaai te zitten. Sommige mensen blijven zelfs weg van sportwedstrijden, omdat de muziek te luid staat. Bij concerten krijg je oordoppen, maar ik ken geen enkele sporthal waar oordoppen verkrijgbaar zijn. Daar staat niemand bij stil." 

Sofie, oorsuizen na een concert: "Ik kan geen absolute stilte meer verdragen"

Videospeler inladen...

"De piep in mijn oren is er al sinds 2006, na een concert. Ik herinner mij dat ik fysiek pijn kreeg aan mijn oren tijdens dat concert, maar ik had geen oordoppen bij en in die tijd kon je die ook nog nergens krijgen. Toen ik naar huis ging, had ik last van oorsuizen. Ik dacht dat het na een nachtje slapen wel vanzelf zou overgaan, maar helaas is het nooit meer weggegaan."

"Ik heb er min of meer mee leren leven, maar ik kan geen absolute stilte meer verdragen. Meestal staat de radio aan of zet ik muziek op, zodat het achtergrondgeluid mijn oorsuizen maskeert."

Ik heb er min of meer mee leren leven, maar ik kan geen absolute stilte meer verdragen

Sofie

"Ik zou graag hebben dat organisatoren van concerten wat meer zorg dragen voor de oren van hun concertgangers. Dat ze de decibels wat beter in het oog houden en ik zou alle concertgangers aanraden om altijd oordoppen mee te nemen."

Meest gelezen