Videospeler inladen...

Minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt voet bij stuk: "Begroting Cultuur veranderen zal nu niet meer lukken"

Vandaag is de culturele sector opnieuw op straat gekomen tegen de aangekondigde besparingen van de nieuwe Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft de voorbije dagen al overleg gehad met de culturele sector, waarvoor hij ook bevoegd is, maar hij zegt dat het nu te kort dag is om nog iets aan de begroting te veranderen. Dat betekent echter niet dat er later geen wijzigingen meer mogelijk zijn. "We kunnen de komende weken en maanden nog gebruiken om te zien of we tot een betere schikking van de budgetten komen. De gesprekken zijn daarvoor opgestart en we gaan die met positieve ingesteldheid proberen te voeren", zegt Jambon in een interview met VRT NWS. 

Vandaag is er in de Commissie Cultuur van het Vlaamse parlement opnieuw gedebatteerd over de beleidsnota van Jan Jambon en de daaraan gekoppelde besparingen. Die liggen zwaar onder vuur binnen de culturele sector. De meeste cultuurinstellingen moeten het vanaf volgend jaar met 6 procent subsidies minder doen. Daarnaast zakken de projectsubsidies met 60 procent, waardoor vooral beginnende kunstenaars zich minder makkelijk zullen kunnen ontplooien. 

Jambon stak twee weken geleden de hand uit naar de culturele sector. Hij vroeg hen om zelf met een alternatieve begroting te komen. Dat voorstel is er nog niet. "We hebben een constructief gesprek gehad", zegt Jambon aan VRT NWS. "Maar concrete aanpassingen aan de begroting voor volgend jaar, die we binnenkort moeten indienen, zullen niet meer lukken. Als we tot een andere verdeling komen, moet dat goed overlegd worden. In februari-maart is er een begrotingsherziening, dus dan zijn er wel mogelijkheden."

Het budget voor cultuur verhogen, zit er niet in. "Als er een andere verdeling komt, moet dit binnen de globale besparingslijn", zegt Jambon.

In de Commissie heeft hij verduidelijkt hoe hij de uitkering van de projectsubsidies zal aanpakken. Hij is van plan om het bedrag dat nu beschikbaar is, uit te keren in de eerste subsidieronde in januari. Bij de begrotingscontrole in het voorjaar kan dan extra budget worden gezocht voor de tweede ronde. "Dat is een engagement dat ik wil nemen, maar zonder in beton te gieten over welk bedrag we spreken."

"Kunstenorganisaties zijn ook werkgevers"

Leen Laconte van OKO, de belangenverdediger van meer dan 200 kunstenorganisaties, bevestigt dat er overleg is geweest met minister-president Jambon. 

"We hebben de minister erop gewezen dat onze kunstenorganisaties ook werkgevers zijn. We hebben nogal wat engagementen, naar werknemers, naar opdrachtgevers, naar freelancers. Maar ook internationaal naar coproducenten", zei Laconte in "De ochtend" op Radio 1. 

"De minister heeft heel goed geluisterd. Hij heeft ook gezegd dat hij zal onderzoeken of het mogelijk is om de pot van de projectsubsidies te verhogen. Maar hij zei ook dat hij daar niet alleen over kan beslissen, omdat er afspraken gemaakt zijn binnen de regering. We moeten nu even afwachten en zien wat er zal gebeuren."

Kritiek van coalitiepartners CD&V en Open VLD

Vandaag heeft minister-president Jambon  bij zijn beleidsnota toegelicht aan de Commissie Cultuur. Vertegenwoordigers van coalitiepartners CD&V en Open VLD lieten alvast verstaan dat ze niet akkoord gaan met de forse daling van de projectsubsidies. 

"Het gaat hier om een bijzonder grote besparing", zei Karin Brouwers van CD&V. "Projectsubsidies zijn het labo van de kunstensector en op innovatie kan je niet ongestraft besparen. Bovendien is deze subsidiepot al jaren ontoereikend. Zonder projectmiddelen zou Vlaanderen nooit een Rosas of een Les Ballets C de la B hebben gehad."

Projectsubsidies zijn het labo van de kunstensector en op innovatie kan je niet ongestraft besparen. 

Karin Brouwers, CD&V

Stephanie D'Hose van Open VLD deed een concreet voorstel. "Misschien is het een idee om de volledige 3,4 miljoen euro die nu in de projectenpot zit al voor de eerste ronde, in januari, aan te wenden. Bij de begrotingscontrole kan u dan een verschuiving doen en voor de tweede ronde, in juli, nieuwe middelen aanwenden. Het is een creatieve manier van boekhouden, maar het zal alvast het ecosysteem in stand houden. Wees ook een sterke Jan naar de cultuursector toe", zei ze.

De problemen in de zorg en het onderwijs moeten voorrang genieten als het om de centen gaat.

Filip Brusselmans, Vlaams Belang

Door de kritische stemmen bij de coalitiepartners vroeg Tom De Meester (PVDA) zich af of er wel een meerderheid bestaat voor de besparingen. "Jullie dachten te kunnen decreteren dat de kunstensector wordt lamgelegd, maar deze besparing passeert zelfs niet bij de eigen partners." De Meester stelde zelfs even voor om een indicatieve stemming te doen over de besparing op projectsubsidies. Ook SP.A en Groen hadden opnieuw forse kritiek. 

Bij Vlaams Belang vond Jambon wel aansluiting. "Ik vind in deze nota verschillende belangrijke elementen terug die wij in ons partijprogramma hebben staan. Van de dingen die wij in de onderhandelingen op tafel hebben gelegd, heeft u verschillende zaken meegenomen", stelde Filip Brusselmans vast. "Goede cultuur kan vaak zelfbedruipend zijn. De problemen in de zorg en het onderwijs moeten voorrang genieten als het om de centen gaat."

Jambon laat zich niet uit zijn lood slaan door de kritiek. "De beslissing is door de regering genomen en ook overlegd met CD&V en Open VLD", zegt hij in een gesprek met VRT NWS. Hij begrijpt wel het ongenoegen. "Besparingen zijn voor niemand leuk. Maar er zijn gigantische maatschappelijke noden. Om die in te vullen en tegelijkertijd een begroting in evenwicht te houden, zal iedereen solidair zijn steentje moeten bijdragen", zegt hij.

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Bart Verhulst uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen