Maak kennis met Dogor, een bevroren "puppy" van 18.000 jaar oud

In het ijs van Siberië is het lichaampje van een prehistorische "puppy" ontdekt. Het diertje zou 18.000 jaar geleden geleefd hebben. Wetenschappers zijn nog aan het onderzoeken of het om een wolf of een hond gaat. De merkwaardige vondst zorgt in elk geval voor heel wat opwinding in de wetenschappelijke wereld. 

Maak kennis met Dogor, een "puppy" van 18.000 jaar oud. Dogor is in de zomer van 2018 al ontdekt in het ijs van Siberië, in een gebied in het noordoosten van Rusland waar de ondergrond permanent bevroren is, de zogenoemde permafrost. Dogor betekent  "vriend" in het Jakoets, de plaatselijke taal. Het lichaampje is gevonden in de buurt van de rivier Indigirka, ten noordoosten van de stad Jakoetsk. 

Wetenschappers van het Zweedse Centrum voor Paleogenetica konden via koolstofdatering bepalen dat Dogor al ongeveer 18.000 jaar in het ijs moet gelegen hebben. Dat wil zeggen dat hij tijdens het pleistoceen geleefd heeft. Hij, want het is een mannetje. En hij is ongeveer twee maanden oud geworden. De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. Alle bevindingen zijn in het magazine van de Britse Royal Society gepubliceerd.

Het is ook nog niet helemaal duidelijk of het hier om een hond of een wolf gaat. Of misschien is Dogor een proto-hond, een diersoort waaruit zowel de hond als de wolf ontstaan zijn. Als het om een hond gaat, dan is Dogor de oudste hond ter wereld die ooit gevonden is.

Het lichaampje is opvallend goed bewaard in de natuurlijke diepvriezer van de  permafrost. Zijn vacht, snorhaartjes en tanden zien er merkwaardig fris uit. De vriestemperaturen van de permafrost zijn laag genoeg om bacteriën en schimmels die het lichaam zouden afbreken uit te schakelen, maar niet te laag om spierweefsel te beschadigen.

Ongeveer 35.000 jaar geleden kwamen mensen in deze streek wonen. En die mensen gingen geleidelijk aan pogingen ondernemen om van wolven of wilde honden huisdieren te maken. Dogor zou dus een trouw huisdier, een in het wild levende wolf,  of zowat alles daartussenin geweest kunnen zijn. 

Meest gelezen