Video player inladen...

Marianne Thyssen tegen wil en dank CD&V-boegbeeld, bekijk fragment van "Wissel van de macht"

Vanavond kan u de derde aflevering bekijken van het tweede seizoen van "Wissel van de macht", de Canvas-reeks van Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch. Deze keer krijgt u het verhaal van CD&V en hoe moeilijk "nieuwe" kopstukken als Yves Leterme, Kris Peeters en Marianne Thyssen het krijgen om in de voetsporen te treden van grote kanonnen als Leo Tindemans, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene.

"Mooi, het leven is mooi", zongen de CVP-politici op een familiedag in de jaren 90. De Vlaamse christendemocraten deelden sinds oudsher de politieke lakens uit. Met staatsmannen als Leo Tindemans, Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene hadden ze als het ware een abonnement op de Wetstraat 16. 

In 1999 leidt de dioxinecrisis tot een politieke aardverschuiving. Jean-Luc Dehaene trekt zich terug in Europa en het is nu aan een nieuwe generatie politici om CD&V terug aan de macht te brengen.

Het duurt jaren voor Yves Leterme CD&V terug op het politieke voorplan krijgt, mede dankzij het kartel met de N-VA. In 2007 kan het Vlaams kartel paars eindelijk verslaan, maar intussen is de invloed van kartelpartner N-VA aanzienlijk vergroot en gaan communautaire thema's steeds meer de agenda beheersen. Voeg daarbij een financiële crisis van formaat en je krijgt alsmaar meer gekrakeel en instabiliteit.

Na een reeks politieke stoelendansen wordt Marianne Thyssen op het voorplan geschoven, eerst als partijvoorzitter en in 2010 als kandidaat-premier. "Dit moet ge doen", krijgt ze te horen van peetvader Jean-Luc Dehaene. Hij vreest een electorale afstraffing als CD&V met "brokkenpiloot" Yves Leterme als kopman naar de kiezer trekt.

Thyssen aanvaardt en probeert het "op zijn vrouwtjes", maar het blijkt een rotopdracht: CD&V lijdt een verkiezingsnederlaag en Marianne Thyssen trekt haar conclusies: ze stapt op als partijvoorzitter en trekt zich op haar beurt terug in Europa.

Video player inladen...

In deze aflevering komen onder meer Marianne Thyssen, Wouter Beke, Hilde Crevits, Kris Peeters en Marc Van Peel aan het woord.

Beluister hieroner het gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De ochtend", op Radio 1.

"Wissel van de macht", vanavond om 21u20 op Canvas, en dinsdag opnieuw om 19u. Na de uitzending zal elke aflevering beschikbaar zijn op het Canvas-kanaal van VRT NU. Ook de eerste reeks van "Wissel van de macht" is helemaal opnieuw  te bekijken op VRT NU.