Videospeler inladen...

Nederlandstalig én urban boven op de MIA's 2019: Zwangere Guy grootste kanshebber met 7 nominaties

Brussels hiphopfenomeen Zwangere Guy maakt de meeste kans op een MIA. Hij is bij de uitreiking van de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen in 7 van de 18 categorieën genomineerd. De West-Vlaamse rapper Brihang en rockgroep Balthazar volgen hem op de voet met 6 nominaties. Voor deze dertiende editie van de muziekprijzen zijn er opvallend veel urbanartiesten genomineerd. En ook artiesten die in het Nederlands zingen maken in uiteenlopende categorieën kans op een Music Industry Award.

Voor de 13e editie van de Music Industry Awards, georganiseerd door de VRT en Poppunt zijn in totaal 39 groepen of artiesten genomineerd, in 18 categorieën. In 12 categorieën beslist het publiek, 6 prijzen worden uitgereikt door de muzieksector, waaronder ook de nieuwe MIA voor "beste producer".

De organisatie reikt ook twee carrièreprijzen uit. De "lifetime achievement award" gaat naar Arno. Wie uit de muzieksector bekroond wordt met de carrièreprijs is nog niet bekend. De grootste kanshebber op een MIA is Zwangere Guy, want hij is in 7 van de 18 categorieën genomineerd. 

2019 is voor de Brusselaar een écht boerenjaar: met zijn nummer "Gorik pt. 1" over zijn eigen jeugd heeft hij bij veel mensen een gevoelige snaar geraakt. Afgelopen zomer stond hij op zo goed als elk festival, en zijn debuutplaat "Wie is Guy?" is veelbesproken. Zwangere Guy maakt in uiteenlopende categorieën kans op een MIA: over album, Nederlandstalig, solo man en urban beslist het publiek. Of Zwangere Guy de MIA wint als beste auteur/componist, live act en videoclip beslist de muzieksector.

In muziek valt er niet echt iets te winnen, maar erkenning krijgen: dat is heel mooi.

Zwangere Guy

"Heel aangenaam, maar ook wel schrikken", reageert Zwangere Guy bij "Byloo" op Radio 1. "Dit is een dikke kers op de taart, een kriek eigenlijk. Met de nominaties voor "beste album" en "beste live act" ben ik het meest blij. Maar ik ga me niet voorbereiden op die avond: ik ga naar de uitreiking van de MIA's zonder verwachtingen. Dan kan ik niet teleurgesteld worden", zegt hij. "Ik vind dat er in muziek niet echt iets te winnen valt, maar erkenning krijgen: dat is natuurlijk heel mooi."

Kanshebbers op 6 MIA's: Balthazar en Brihang

Een andere urbanartiest uit eigen land die in de prijzen kan vallen, is Brihang. De West-Vlaming is 6 keer genomineerd, en in al die categorieën (album, auteur/componist, Nederlandstalig, solo man, urban en videoclip) komt hij tegenover (onder meer) Zwangere Guy uit. Ook Brihang is aan een steile opmars bezig: hij verkocht recent de Ancienne Belgique uit, na de release van zijn tweede plaat "Casco". En zijn cover van Will Tura's klassieker "Arme Joe" op Studio Brussel leverde hem complimenten op van Tura zelf.

Ook 6 keer genomineerd en ook met West-Vlaamse roots: Balthazar. De rockgroep rond frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere heeft na het vertrek van violiste en toetseniste Patricia Vanneste een doorstart gemaakt. Met nieuwe groepsleden, en een vierde plaat "Fever" onder de arm. Hun drie vorige platen werden stuk voor stuk bekroond met een MIA voor beste album. Ook "Fever" maakt kans op die MIA. Balthazar kan ook in de prijzen vallen als beste groep, beste alternative, beste live act en voor het artwork van "Fever". En het frontduo Deprez/Devoldere kan door de muzieksector ook verkozen worden tot beste auteur/componist.

En de winnaars van vorig jaar: Niels Destadsbader en Angèle?

Vorig jaar waren Niels Destadsbader en Angèle met elk 7 nominaties de torenhoge favorieten. Prijsbeest Destadsbader nam toen 5 beeldjes mee naar huis, Angèle 3. Dit jaar blijft Angèle met 5 nominaties een van de grote kanshebbers, Niels Destadsbader kan 3 keer in de prijzen vallen. Ook Clouseau en nieuwkomer Charlotte Adigéry zijn 3 keer genomineerd.

In de categorie "Hit van het jaar" bleek oorwurm "Zoutelande" vorig jaar onklopbaar. De kanshebbers dit jaar zijn: Angèle en Roméo Elvis met "Tout Oublier", Dimitri Vegas & Like Mike met "Instagram", Regi & Milo Meskens met "Ordinary" en Tourist LeMC en Raymond van het Groenewoud met "Spiegel". 

De MIA's 2019 zouden wel eens de geschiedenisboeken kunnen ingaan als de editie van de Nederlandstalige artiesten. Een derde van de nominaties gaat naar artiesten die in het Nederlands zingen. Ook in andere categorieën dan "Nederlandstalig" en "Vlaams populair" maken artiesten die in hun moedertaal zingen kans op een MIA. Verder doen de urbanacts het bijzonder goed:  Zwangere Guy, Brihang, Roméo Elvis, Tourist LeMC en blackwave. zijn allemaal in uiteenlopende categorieën genomineerd, en niet enkel voor "beste urban".

Stemming voor publiek is geopend

Wie met welke prijs naar huis gaat, weten we op 6 februari. Het publiek kan vanaf vandaag tot en met zondag 8 december op de website van de MIA's stemmen voor zijn favoriet in de categorieën "album", "alternative", "dance", "doorbraak", "groep", "Nederlandstalig", "pop", "solo vrouw", "solo man", "Urban", "Vlaams populair" en "Hit van het jaar". De muzieksector beslist wie de MIA’s in de categorieën "artwork", "auteur/componist", "live act", "muzikant", "producer" en "videoclip" mee naar huis neemt.

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

De MIA's worden op donderdag 6 februari 2020 uitgereikt in Paleis 12 in Brussel. De awardshow is die avond live te volgen op Eén.

Meest gelezen