Videospeler inladen...

Nieuwe noodprocedure in de maak om foto's van kinderen van het net te halen

Er moet werk gemaakt worden van een spoedprocedure om beelden van kinderen van jeugdbewegingen van het internet te halen. Dat heeft federaal minister van Privacy Philippe De Backer donderdagavond gezegd na een overleg met onder meer Child Focus. Dat overleg kwam er naar aanleiding van de reportage van "Pano" op Eén waarin aan het licht kwam dat foto's van jeugdbewegingen het doelwit zijn van online pedoseksuelen.

In oktober bracht duidingsmagazine "Pano" aan het licht dat foto's van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen het doelwit zijn van pedoseksuelen. Zo werden sommige foto's van kinderen op de fotodeelsite Flickr buitensporig veel bekeken en voorzien van ranzige commentaar. De foto's werden meestal openbaar geplaatst op vraag van ouders of familie.

Naar aanleiding van de reportage zaten jeugdverenigingen, Child Focus, Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, minister De Backer en Franstalig gemeenschapsminister van Jeugd Valérie Glatigny donderdag samen rond de tafel om te onderzoeken hoe kan vermeden worden dat foto's van kinderen in handen vallen van volwassenen met slechte bedoelingen.

Volgens De Backer moet op verschillende vlakken strijd gevoerd worden tegen deze online pedoseksuelen. "We moeten er alles aan doen om hun netwerken droog te leggen. Dat kan onder meer door ervoor te zorgen dat foto's van kinderen van jeugdbewegingen niet in verkeerde handen vallen."

De minister van Privacy wil ook dat er repressiever wordt opgetreden. "Wie vandaag slachtoffer wordt van bijvoorbeeld wraakporno, internetpesten, sextortion, shaming, verborgen camera's in kleedkamers, sauna's en toiletten moet dit makkelijker offline kunnen halen. Vandaag heeft elk platform zijn eigen procedure. Dat zou ook moeten kunnen met één eenvoudig formulier gekoppeld aan een superspoedprocedure om via de rechter de beelden van het net te krijgen."

Vlaams minister Dalle herhaalde donderdagavond dat de reportage van "Pano" hard is binnengekomen. Hij benadrukte dat er al veel initiatieven aanwezig zijn in het Vlaamse jeugdwerk en jeugdbeleid. Dalle wil bekijken hoe al die initiatieven nog beter kunnen gecoördineerd en op elkaar afgestemd worden.

De Vlaamse minister wil onder meer het aspect privacy meer een plaats geven in het bestaand beleid rond jeugdwerk. "We kunnen bekijken of we het aspect privacy kunnen integreren in bijvoorbeeld het integriteitsbeleid en kadervorming van het jeugdwerk", aldus Dalle.

Child Focus benadrukte donderdagavond dat communicatie tussen volwassenen en kinderen en jongeren belangrijk is. Voorts duidt de organisatie op de verantwoordelijkheid van ouders, onder meer bij sharenting, het delen van foto's van kinderen op sociale media. "Het is de taak van ons allemaal om jongeren online weerbaar te maken."

Meest gelezen