Videospeler inladen...

Huishoudhulpen voeren actie in Brussel: "We worden veel te weinig betaald voor het werk dat we doen"

Een duizendtal huishoudhulpen die met dienstencheques werken, voeren vandaag actie in Brussel voor meer loon. Ze eisen een opslag van 1,1 procent, maar volgens de werkgevers is daar geen geld voor.

Vandaag werken zowat 145.000 mannen en vrouwen als poetshulp bij mensen thuis of als werknemers in een strijkatelier. Ze worden daarvoor betaald met dienstencheques. Voor hun werk krijgen ze goed 11 euro bruto per uur. Maar vaak gaat het om mensen die deeltijds werken, ze houden daardoor netto minder dan 1.000 euro per maand over.

Een duizendtal huishoudhulpen is vandaag naar Brussel gekomen om actie te voeren. Ze willen een hoger loon, zoals de vakbonden en werkgevers dat eerder dit jaar afgesproken hebben. "Wij vinden dat we veel te weinig betaald worden voor het werk dat we doen", zegt een van de betogers. Het is vaak fysiek zwaar werk voor soms veeleisende klanten.

Zeker in grote commerciële bedrijven is er wel voldoende marge om die 1,1 procent loonsopslag te geven. De andere bedrijven kunnen misschien tijdelijk hun reserves aanspreken, daarvoor dienen reserves.

Pia Stalpaert (ACV)

Loonsverhoging of nettopremie

De poetshulpen vragen een loonsverhoging van 1,1 procent. Maar de werkgevers willen niet verder gaan dan een eenmalige nettopremie, omdat er nietvoldoende ruimte is voor een opslag. Volgens de vakbonden zou die premie voor de meerderheid van de huishoudhulpen niet veel meer dan 65 euro bedragen.

"Zeker in grote commerciële bedrijven is er wel voldoende marge om die 1,1 procent loonsopslag te geven", zegt Pia Stalpaert van de christelijke vakbond ACV. "De andere bedrijven kunnen misschien tijdelijk hun reserves aanspreken, daarvoor dienen reserves."

Om 11 uur voerden de manifestanten actie voor het hoofdkantoor van Tempo-Team, een groot dienstenchequebedrijf. Later trekken ze nog naar het hoofdkantoor van Federgon, de koepelfederatie van de werkgevers.

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Ihsane Chioua Lekhli uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen