Videospeler inladen...

Cultuursector protesteert tegen besparingen: "We zijn al lang aan het inleveren, dit is een slechte zaak"

Vandaag is er opnieuw een protestactie van de culturele sector in Brussel tegen de geplande besparingen van de regering-Jambon. Aan het Vlaams Parlement staan zo'n 1.500 actievoerders. Een delegatie van 35 vertegenwoordigers van de culturele sector woont de zitting van de Commissie Cultuur bij. Daar wordt opnieuw gedebatteerd over de beleidsnota van minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook minister van Cultuur is.

Bijna drie weken geleden raakte bekend dat ook de cultuursector moet besparen. Voor de meeste cultuurinstellingen, zoals KVS en Brussel en Toneelhuis in Antwerpen gaat het over een besparing van 6 procent. Bij de 7 erkende Vlaamse kunstinstellingen (Vooruit, deSingel, AB, het Kunsthuis (Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen), Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic en Concertgebouw Brugge) wordt de besparing op de werkingssubsidies beperkt tot 3 procent.

 We waren goed bezig, dacht ik. Dit is droevig.

Jan Decleir, acteur

Maar vooral de besparing op de projectsubsidies zetten kwaad bloed bij de culturele sector. Die zakken met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro volgend jaar. Dat is een klap in het gezicht van veel beginnende kunstenaars.

"Zo beginnen we allemaal", zegt acteur en presentator Jonas Van Geel die mee actievoert. "Met dat geld kun je dingen proberen, kun je nadenken over wat je wil doen, hoe je dat kan doen en met wie. Daar is zoveel uit ontstaan. Daarom vind ik het mooi dat iedereen hier solidair is. Het gaat hier niet over of iets commercieel is of niet."

Ook acteur Jan Decleir sluit zich aan. "Ik ben zeer droevig. Ik ben aan het eind van mijn carrière. Ik ben daar al lang mee bezig, met waar we nu voor opkomen. We waren goed bezig, dacht ik. Dit is droevig." Volgens hem zullen de besparingen een zeer zware impact hebben op de sector. "Wij zijn al lang aan het inleveren, dit is een slechte zaak."

Geen alternatieve begroting

De culturele sector kwam twee weken geleden al massaal op straat tegen de aangekondigde besparingen. Ook toen trokken ze naar het Vlaams Parlement waar minister-president Jambon zijn plannen toelichtte in de Commissie Cultuur. Jambon deed toen een voorstel aan de culturele sector: ze mocht zelf met een alternatieve begroting komen. 

Die alternatieve begroting is er nog niet, maar er is wel overleg geweest. Jambon zei vandaag in een gesprek met VRT NWS dat hij voorlopig niets aan de begroting zal wijzigen. Het bedrag dat moet worden bespaard, blijft. Hij ziet wel nog mogelijkheden om budgetten te verschuiven binnen Cultuur bij de begrotingswijzigingen volgend jaar. Op die manier zou hij extra geld in de pot voor projectsubsidies kunnen steken. 

(lees voort onder de foto)

Ook Luc Tuymans en Kristien Hemmerechts sluiten zich aan

Zo'n 1.500 actievoerder zijn vandaag samengekomen aan het Vlaams parlement om te protesteren tegen de besparingen in de culturele sector.  "We gaan buiten aan het parlement veel lawaai maken", zegt kunstenaar Kobe Matthys van organisator State of the Arts, de belangenverenigining van kunstenaars. Dat lawaai is bij momenten tot in de commissiezaal te horen. 

(lees voort onder de foto)

We gaan buiten aan het parlement veel lawaai maken.

Kobe Matthys, State of the Arts

"We zijn tegen de besparingen omdat die onzinnig zijn", zegt Matthys. "Het gaat om bruuske besparingen, zonder enig overleg met de sector. Dat is het bewijs dat het kabinet van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon niet goed op dreef is. Ze hebben er geen idee van hoe de sector werkt. Wij hebben het gevoel dat de besparingen niet doordacht zijn. De projectsubsidies zijn de achillespees van de cultuursector."

Een delegatie van 35 mensen woont de Commissie bij vanaf de publiekstribune. "Het gaat om mensen uit verschillende sectoren, zowel beeldende kunsten, film, muziek, podiumkunsten, de socio-artistieke sector, maar ook studenten. Acteurs Michaël Pas en Jan Decleir, kunstenaars Luc Tuymans en Guillaume Bijl, schrijfsters Kristien Hemmerechts en Dalilla Hermans en muzikant Tom Kestens zijn enkele van de artiesten die zich geëngageerd hebben."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van onze collega's Bart Verhulst en Matthias Tuyls uit "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen