Yichuan Cao/NurPhoto

Excuses van video-app TikTok na verwijderen account 17-jarig meisje dat kritiek uitte op Chinees beleid tegen Oeigoeren 

De Chinese socialemedia-app TikTok heeft zich verontschuldigd voor het verwijderen van het account van het 17-jarige meisje Feroza Aziz. De Amerikaanse Aziz maakte een paar dagen geleden een video waarin ze kritiek uitte over het beleid van China, die duizenden Oeigoeren vasthoudt in "opvoedingskampen". Volgens TikTok werd het account verwijderd door een menselijke fout, intussen is het account hersteld.

Zoals veel jongeren van haar leeftijd post de Amerikaanse Feroza Aziz regelmatig video's op haar TikTok-account, maar de video die ze eerder deze week had gepost was van een andere orde. 

In een "tutorial" waarbij ze andere meisjes tips geeft over hoe ze zich moeten schminken, vertelt Aziz over het lot van de Oeigoeren, de moslimminderheid in het westen van China.

De Chinese overheid houdt momenteel duizenden Oeigoeren (een moslimminderheid in de westelijke regio Xinjiang , red.) vast in zogenoemde "opleidingscentra", maar uit gelekte overheidsdocumenten blijkt dat het plaatsen zijn waar mensen worden gedwongen om afstand te nemen van hun geloof en tradities.

Video ging snel viraal

In de video vertelt Aziz, terwijl ze bezig was met haar wimpers het volgende: "Neem nu je smartphone en zoek op wat er nu in China gebeurt. Onschuldige moslims worden in concentratiekampen gedumpt en van hun families gescheiden." Haar video ging viraal en werd miljoenen keren bekeken. Vrij snel deelden mensen de video van Aziz (zie hieronder) op andere socialemediakanalen. 

Het duurde dan ook niet lang en de video werd, samen met haar volledige account door TikTok verwijderd. 

Aziz heeft haar account, en video, ondertussen teruggekregen. En TikTok, dat eigendom is van het Chinese technologiebedrijf Bytedance, heeft zich in een mededeling verontschuldigd. Volgens Eric Han, "Head of safety" bij TikTok in de VS, werd er een inschattingsfout gemaakt door mensen van TikTok die de inhoud van de video's moeten controleren. 

Fan van Bin Laden?

In diezelfde mededeling zegt Han dat er een andere reden was om Aziz van TikTok te bannen. Het meisje had in een video op een van haar andere accounts terrorist Osama bin Laden opgehemeld. Maar Aziz bijt van zich af en zegt dat het om satire gaat. 

Feit is dat dit voorval heel ongelegen komt voor de Chinese app die wereldwijd miljoenen gebruikers heeft. Bytedance,  het bedrijf dat eigenaar is van TikTok, is gevestigd in China en kreeg de laatste tijd kritiek dat het snel plooit naar de wil van de Chinese overheid. TikTok bestaat ook in China onder de naam Douyin. Daar wordt de app sterk gecontroleerd, en is kritiek op de overheid uit den boze. Maar Bytedance ontkent dat TikTok gecontroleerd wordt.

Aziz heeft op Twitter laten weten dat het niet de eerste keer was dat TikTok geprobeerd heeft om haar de mond te snoeren. Ze heeft naar eigen zeggen nog niets gehoord van de mensen achter de Chinese socialemedia-app.  

Meest gelezen