Aantal woningbranden stijgt fors, brandweeradviseur: "Laad je elektronische toestellen overdag op"

Het aantal woningbranden is sinds 2015 sterk toegenomen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van de Civiele Veiligheid. Brandweeradviseur Tim Renders, van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost wijt die toename aan het grotere brandrisico, veroorzaakt door allerlei oplaadbare toestellen die we tegenwoordig in huis hebben.

Het totaal aantal woningbranden in Vlaanderen is de laatste jaren sterk toegenomen. Het kenniscentrum van de Civiele Veiligheid heeft de cijfers berekend op basis van de interventieverslagen van ongeveer 90 procent van de brandweerzones. In 2015 registreerden die 4.362 woningbranden, in 2017 (de meest recente cijfers, n.v.d.r.)  liefst 6.270.

Brandweeradviseur Tim Renders bevestigt dat het aantal woningbranden de laatste jaren stijgt. "Ook in onze brandweerzone Vlaams-Brabant Oost merken we duidelijk een stijging van het aantal branden. We hadden in 2015 370 woningbranden, in 2018 436, een serieuze stijging dus."

Elektrische fietsen, smartphones en hoverboards

De oorzaak van die toename is volgens Renders te vinden bij de vele oplaadbare toestellen die we thuis in het stopcontact hebben zitten. Ze verhogen het risico op brand. "We laden tegenwoordig heel veel toestellen op", zegt Renders. "Denk maar aan elektrische fietsen, hoverboards, laptops of smartphones. Vroeger hadden we die dingen niet en liepen we dus ook minder risico op brand."

Ook de manier waarop we met die toestellen en het opladen ervan omgaan, is van belang volgens Renders. "Het gezonde boerenverstand om stekkers uit te trekken bij onweer of wanneer we op vakantie gaan, is er tegenwoordig helaas niet meer", zegt Renders. "Er steekt heel wat in de stekker en dat vormt allemaal een brandrisico. We merken bijvoorbeeld dat er soms toestellen worden opgeladen in een zetel of in een bed, op materiaal dat heel brandbaar is. Dat is uiteraard geen goed idee."

Lees verder onder de foto.

Tim Renders, brandweeradviseur

Meer brandonderzoek

De cijfers over het aantal branden van de Civiele Veiligheid zeggen niets over de ernst van de branden die zich voordeden. Ook cijfers over slachtoffers van woningbranden zijn er officieel niet. Renders heeft daarom zelf al enkele jaren het aantal fatale branden in ons land bijgehouden (Zie grafiek hieronder). "Dit jaar zitten we al aan 46 doden door woningbranden in België", zegt Renders. "Dat betekent dat elke zeven dagen iemand sterft in een woningbrand, een zeer verontrustend cijfer waar we iets aan willen doen."

Renders pleit voor meer accurate cijfers. Hij wil dat de volle 100 procent van de brandweerzones hun cijfers zouden doorgeven aan het kenniscentrum. Verder vindt hij het belangrijk dat er meer brandonderzoek zou gevoerd worden. "Statistieken en brandonderzoek zijn heel belangrijk om brandpreventieboodschappen te kunnen geven", zegt Renders.

"Kortsluiting" zegt niets, ik wil weten welk toestel, merk en type de brand veroorzaakt heeft

Tim Renders, brandweeradviseur brandweerzone Vlaams-Brabant Oost

Op dit moment wordt de precieze oorzaak van een brand vaak niet in detail onderzocht. "Bijvoorbeeld “kortsluiting” zegt mij niets", zegt Renders. "Ik wil eigenlijk weten welk toestel die brand heeft veroorzaakt; niet alleen welk toestel maar ook welk merk en type. Dan kunnen we dat in kaart brengen, in een database steken en eventuele terugroepacties doen. Denk maar aan terugroepacties die al in het verleden gebeurden van hoverboards en e-sigaretten." 

Om zoveel mogelijk het risico op een brand te vermijden, heeft Renders een hele reeks tips. "We willen in de eerste plaats dat de risico’s worden weggenomen", zegt Renders. "Denk maar aan  alle toestellen die vaak  ’s nachts worden opgeladen. Dat doe je beter niet. Wanneer je slaapt, ruik je niets en zal de geur van rook je dus ook niet wakker maken. Dat is levensgevaarlijk.  Laad je toestellen dus overdag op, onder toezicht en ook best onder een rookmelder."

Beter overdag opladen

Verder benadrukt Renders het belang van rookmelders in huis, die trouwens vanaf volgende maand verplicht zijn in alle woningen. "Investeer in voldoende rookmelders en kies er met een tienjarige batterij, zo weet je dat je degelijke rookmelders hebt" zegt Renders. Hij raadt aan om die niet centraal in huis te hangen maar eerder in de buurt van mogelijke brandrisico's. Voor een klein appartement kan één rookmelder volstaan, vindt hij. Voor een doorsnee eengezinswoning heb je er al snel 4 tot 8 nodig volgens Renders.

"Het is ook heel belangrijk dat je die rookmelders ’s nachts kan horen. In een gezinswoning is het belangrijk om te investeren in rookmelders die je draadloos met elkaar kunt koppelen. Want wanneer bijvoorbeeld in de berging een wasmachine of droogkast vuur vat, ga je de rookmelder die daar alarm slaat, in jouw slaapkamer niet horen. Kies daarom voor rookmelders die draadloos gekoppeld kunnen worden en allemaal samen alarm geven, zodat je zeker wakker wordt."

Meer tips vind je op www.leefbrandveilig.be

In de video hieronder geeft Tim Renders meer uitleg over rookmelders.

Videospeler inladen...

Meest gelezen