Videospeler inladen...

Politie begint aan opruiming van universiteit van Hongkong na bezetting

In Hongkong is de politie begonnen met het opruimen en schoonmaken van de universiteitscampus. Die was elf dagen omsingeld nadat meer dan 1.100 demonstranten zich daar verschanst hadden. De politie wil nu alle gevaarlijke materialen weghalen uit het gebouw en heeft beloofd dat ze de overblijvende demonstranten niet zal arresteren. Die zouden maar met 20 meer zijn.

De bezetting van de  universiteit begon op 1 november na de dood van een betogende student. Campussen werden met meubilair en geïmproviseerde muren geblokkeerd om de politie buiten te houden. 

Sinds vorige week werd de campus omsingeld door de politie. Een eerdere poging van de politie om de Chinese universiteit van Hongkong te ontruimen, liep uit op geweld.

Momenteel zijn de politie en brandweer de gebouwen binnengegaan om de materialen van de manifestanten te verzamelen. Het gaat onder meer om brandbommen en flessen chemicaliën, die de bezetters gestolen hadden uit universitaire laboratoria.

Als de specialisten stellen dat de site veilig is, zullen de gebouwen opgeruimd en schoongemaakt worden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen twee wetten getekend die de activisten in Hongkong ondersteunen. Hongkong zegt dat de VS een verkeerd signaal uitsturen naar de betogers, en China zegt dat de wetten de handelsbesprekingen met de VS zullen bemoeilijken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen