Vlaamse overheid bezuinigt: 1440 banen weg

Bij de VDAB worden meer dan 400 banen geschrapt. Ook andere Vlaamse overheidsdiensten moeten bezuinigen. In totaal wil viceminister-president Bart Somers (Open VLD) 75 miljoen op het budget van de Vlaamse overheid bezuinigen. Dat zijn 1440 mensen. Die cijfers komen uit een tabel die Somers zelf verspreid heeft. Somers zegt dat dat kan zonder naakte ontslagen. Maar de vakbonden vinden dat een verkeerde voorstelling van de feiten. Ze spreken van een kaalslag. 

“Dat betekent natuurlijk dat dat invloed gaat hebben op de kwaliteit van de dienstverlening,” zegt Kris Moortgat van de socialistische vakbond  ACOD.  “Het is al de derde regering op rij die bezuinigt. Dikwijls gaat het om mensen die met pensioen gaan, die niet vervangen worden. Het netto resultaat is dat hetzelfde werk moet gedaan worden met minder mensen. De VDAB heeft er nog een aantal taken bijgekregen maar ze moeten dat doen met minder mensen. Wij snappen niet dat de Vlaamse overheid zo’n kaalslag doorvoert bij het personeel.”

“Wij zien nu al, en niet alleen bij de VDAB maar ook bij andere Vlaamse instellingen, dat het ziektecijfer en het aantal burn-outs stijgen doordat mensen het niet meer kunnen bolwerken. Bovendien zien we dat de Vlaamse overheid sommige opdrachten uitbesteedt aan privéfirma’s. Nochtans zijn er berekeningen die uitwijzen dat dat voor de overheid soms duurder uitkomt.”

Zonder sociaal overleg

Uit de tabel die viceminister-president Somers verspreidde, blijkt dat er bij de VDAB 419 van de ongeveer 5.100 banen verdwijnen; dat is een besparing van 21,8 miljoen. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer moeten er 62 banen weg, goed voor een besparing van 3,2 miljoen. De Vlaamse Milieumaatschappij moet 3,1 miljoen bezuinigen. Daar moeten 59 banen weg.

Volgens de Vlaamse regering gaat het om een weloverwogen besparing. De socialistische vakbond zegt dan weer dat ze nooit bij de onderhandelingen betrokken waren. “Er kwam daarover zelfs nog geen sectorcomité bijeen,” zegt het ACOD in een brief. “We zijn voor een voldongen feit gezet. Dit is onaanvaardbaar, zeker voor een regering die de mond vol heeft van sociaal overleg.”

Meest gelezen