Tijgermug rukt op: eitjes gevonden op drie snelwegparkings in België 

In België duiken op verschillende plaatsen eitjes van tijgermuggen op. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Via autosnelwegen en snelwegparkings komen de tijgermuggen naar ons land. Langs drie snelweg­parkings in Namen, Luik en West-Vlaanderen zijn zelfs bijna 200 eitjes gevonden. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar komt ook al meer dan 20 jaar voor in het zuiden van Frankrijk.  

Opmerkelijk is de vondst van in totaal bijna 200 eitjes en drie larven op drie snelwegparkings, in Wanlin (Namen), Sprimont (Luik) en Marke (West-Vlaanderen). De tijgermug kan erg agressief zijn, maar volgens Isra Deblauwe, verantwoordelijke voor de dagelijkse opvolging van het muggen­monitoring-project (MEMO) is er nog geen reden tot paniek. "Op zich hebben we op de snelwegparkings van Sprimont en Marke alleen eitjes gevonden, dus geen rondvliegende muggen. Daarnaast zijn ze nog met te weinig in België om virussen te verspreiden. We brengen de tijgermuggen al een aantal jaren in kaart en bestrijden ze ook, omdat ze bijzonder agressief kunnen zijn." In een tuincentrum in Oost-Vlaanderen dat lucky bamboe importeert, werden vier volwassen tijgermuggen aangetroffen.

 

Mug reist mee met auto

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar je kan de mug ook al 20 jaar spotten in het zuiden van Frankrijk. Daar bestaat een grote populatie. Als mensen met de auto van het zuiden van Frankrijk komen, dan kan die mug meereizen en zo dus bij ons op een snelwegparking terechtkomen. De parking in Sprimont ligt in het verlengde van de 'autoroute du soleil'. Het is de eerste keer dat de tijgermug zo diep in het binnenland op een parking opduikt. 

De dichtstbijzijnde gebieden waar de tijgermug nu officieel gevestigd is, zijn het Aisne-departement in Frankrijk, op 160 km, en de deelstaat Baden-Würtemberg in Duitsland, op 200 km. "De muggensoort heeft nog niet overwinterd in België, maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de tijgermug zich ook in ons land kan vestigen" zegt MEMO-coördinator Wim Van Bortel. "Een goede monitoring en bestrijding zijn nodig om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen."

 

Tijgermug kan gevaarlijk zijn

De tijgermug of Aedes albopictus is uiterst invasief en past zich gemakkelijk aan haar omgeving aan. De mug kan virussen zoals zika, dengue of chikungunya overdragen. In Frankrijk werden in oktober 2019 drie inheemse gevallen van zika vastgesteld. Het is de eerste keer dat het virus in Europa wordt overgedragen door muggen. Daarnaast waren er eerder geïsoleerde gevallen van autochtone dengue en chikungunya in Zuid-Frankrijk en in 2017 werd Italië geplaagd door 400 gevallen van chikungunya.  

 

eitjes van de tijgermugonderzoekster naast val voor tijgermug

 

Meest gelezen