Christophe Licoppe

Waarom Merkel een habbekrats extra aan de NAVO geeft

Duitsland gaat 33 miljoen euro extra investeren in de werking van de NAVO. Een beslissing van de Bondsdag, meerderheid tegen oppositie. Een peulschil binnen het totale Duitse budget van 356,4 miljard euro, maar wel een symbolisch belangrijke uitgave.

Het budget van de NAVO zelf is erg beperkt. De NAVO is namelijk de organisatie waarin 29 landen zich ertoe verbinden om elkaar militair te helpen als het nodig is, bijvoorbeeld als een van die landen in oorlog is. De NAVO zelf heeft dus geen leger. De kosten beperken zich dan ook tot het onderhouden van gemeenschappelijke kazernes, het hoofdkwartier in Brussel, personeelskosten, etc. 

De bijdrage aan de kosten worden over de lidstaten gespreid naar BNP. Zo betaalt ons land 1,95 procent van de totale kosten van de NAVO. Tot nu toe betaalden de Amerikanen 22,1 procent van de kosten voor die werking. Duitsland betaalde zo'n 14,8 procent. Door nu het budget op te trekken met 33 miljoen, zal Duitsland 16,35 procent bijdragen. Tegelijkertijd laten de Verenigde Staten hun bijdrage zakken, waardoor ook zij op 16,35 procent uitkomen. 

Frans slaan en Amerikaans zalven

Het is een beslissing met amper budgettaire impact voor de Duitsers en de Amerikanen. Maar wel een met grote symbolische waarde. De Amerikaanse president Donald Trump ergert zich al lang aan de andere NAVO-lidstaten. Hij vindt dat ze te weinig inspanningen doen voor de organisatie en dreigde er al verschillende keren mee de Navo op te blazen en Europa zijn eigen militaire boontjes te laten doppen. Trump heeft het dan in de eerste plaats over wat de landen zelf uitgeven voor hun eigen legers, maar ook de verdeling van de werkingsgelden van de Navo, is hem een doorn in het oog. 

Door deze toegift te doen, geeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel Trump het signaal dat ze zijn klachten ernstig neemt. Daarnaast gaat haar regering ook het budget voor het leger verhogen. Niet tot op het niveau dat Trump het zou willen, maar wel in de richting.

Tegelijkertijd zendt Merkel een duidelijk signaal richting Parijs, naar president Emmanuel Macron. Die had eerder deze maand de NAVO "hersendood" genoemd. Macron zelf wil liever investeren in een Europese defensie, zonder de Amerikanen. Een dom idee volgens Merkel, die Macron al een uitbrander gaf: "Ik moet altijd de brokken lijmen die jij maakt", zou ze hem daarover hebben aangesproken.

Europa kan zich momenteel alleen niet verdedigen. We zijn op onze trans-Atlantische partners aangewezen

Angela Merkel

Ook gisteren in de Bondsdag was ze duidelijk in wat ze over Macrons plan denkt. "Europa kan zich momenteel alleen niet verdedigen. We zijn op onze trans-Atlantische partners (lees: Amerika) aangewezen en daarom is het aangewezen naar dit verbond te streven en er verantwoording in op te nemen." 

Al gooit ze Macrons plannen niet helemaal weg. "Het is goed om onze Europese defensie te versterken, maar dat belemmert niet dat we ook de NAVO kunnen steunen." Punt duidelijk.

Het is "vintage Merkel": wat zalven waar het nodig is, een tikje waar het moet, maar binnen de Duitse interesses. Voor Duitsland is de NAVO namelijk de beste verzekering. Het beschermt hen zonder zelf al te veel inspanningen te moeten doen. En Duitsers - met hun legendarische angst voor alles - zijn dol op goede verzekeringen.

Meest gelezen