5 jaar na "het mysterieuze huwelijksaanzoek": hoe verging het de tortelduifjes?

Vijf jaar geleden, op 27 november 2014, wandelde Paul Wolfe in een natuurpark in de Amerikaanse staat Oregon toen hij in de verte op een berg een man voor zijn vriendin zag knielen. Hij legde het intieme moment op foto vast en ging enkele dagen later via sociale media op zoek naar het koppel. Met resultaat, want begin december 2014 kon Wolfe 2 namen plakken op de foto: Alex Gensitskiy en Katie Verkovod. Het koppel trouwde enkele maanden later, om daarna volledig te gaan voor zijn grote passie: reizen.

Het was een vriend van het koppel die de foto, die onder meer op Reddit, Facebook en Instagram gepubliceerd was, opgemerkt had. "Hij reageerde van: "Man, man, dit is te zot voor woorden. Er is een foto van jullie die viraal gegaan is, want mensen zijn op zoek naar jullie." Ik kon niet anders dan reageren met: "Wow!"", aldus Gensitskiy toen op KATU-TV, "Op het moment zelf had ik nochtans liever dat niemand me bezig zag. Ik was zo zenuwachtig dat ik liever niet had dat iemand me aansprak. Ik wilde op dat moment zelfs niet dat men me mijn vriendin zag ten huwelijk vragen."

Maar het internet zag "het mysterieuze huwelijksaanzoek" dus wel, dankzij de foto van Wolfe:

Ruim een maand later deden Gensitskiy, die geboren werd in Oekraïne en in de VS opgroeide, en Verkovod, die geboren werd in Kirgizië en ook in de VS opgroeide, hun verhaal van het huwelijksaanzoek op nieuwswebsite The Guardian.

Gensitskiy: "Nadat we gepicknickt hadden, zag ik in de verte die berg en ik zei tegen Katie: "Kijk, dat ziet er daar mooi uit, laten we die eens beklimmen." Maar makkelijk was dat niet, want hij is behoorlijk steil. Wat ook wel zijn voordeel had, want nu kon ik zeggen dat het snel kloppen van mijn hart aan de inspanning lag en niet aan de zenuwen."

Verkovod: "Toen we halfweg de berg op waren, zag ik dat Alex het moeilijk had. Ik gaf hem een knuffel en voelde zijn hart bonzen. Ik zei: "Je hebt helemaal geen conditie meer." Het was pas later dat me duidelijk werd dat dat vooral door de zenuwen kwam."

Gensitskiy: "Nee, de foto was niet geënsceneerd. Het moment was authentiek. Nog geen 5 uren nadat Wolfe de foto op sociale media gepubliceerd had, stuurde een vriend de foto naar mij door. Zo snel is hij viraal gegaan."

Verkovod: "Ik vind het fantastisch dat mensen die ons helemaal niet kennen samengewerkt hebben om ons te zoeken. Het lijkt dan ook alsof zij dat aanzoek volledig steunen."

In juli 2015 trouwde het koppel, ging op huwelijksreis naar Thailand, maar hoopte vooral zijn grote droom te doen uitkomen: een wereldreis maken. Twee jaar lang werd ervoor gespaard en in september 2017 was het zover: het koppel vertrok vanuit de VS naar Ecuador, het begin van een reis die één jaar zou duren. Op hun website, Facebook- en Instagrampagina werd uitgebreid bericht over de tochten die ze ondernamen en de landen die ze bezochten, zoals Peru, Vietnam en Turkije.

Gensitskiy in januari 2018 op nieuwswebsite The Spokesman-Review: "In het begin is het beangstigend als je een wereldreis plant. Maar eens je begonnen bent, wordt het veel makkelijker. En het is lang niet zo duur als je denkt. Zo hadden wij vooraf berekend dat we er met 82 dollar per dag moesten geraken. Sommige gebieden in Azië zijn dan weer goedkoper om te reizen. Maar samenwerking met lokale hotels die we dan in onze blogs vermelden is natuurlijk altijd welgekomen."

Verkovod: "Onze 3 hoofddoelen tijdens het reizen zijn: avontuur, ontdekking en iets bijleren. We willen de cultuur leren kennen, de taal die gesproken wordt en dat door in contact te komen met de lokale bevolking. En we willen ons ook ten dienste stellen van degenen die dat willen. Onze ervaringen, zowel de goede als de slechte, willen we met anderen delen. Al zijn de ervaringen eigenlijk ronduit positief."

"Het moeilijkste aan reizen is het gemis van je vrienden en van je familie. Het is bovendien niet altijd even makkelijk je aan te passen aan nieuwe omstandigheden, aan een nieuw bed, aan ander voedsel. 24 uur per dag, 7 dagen per week bij elkaar zijn vergt ook wel het nodige geduld. Zeker als je stinkt, moe bent en honger hebt."

Na zijn wereldreis zakte het koppel terug af naar Spokane, in de Amerikaanse staat Washington, om daar een bestelwagen te kopen met de bedoeling om de VS te doorkruisen. "Want dit land is zo mooi, met zoveel mogelijkheden", aldus het koppel nog.

Meest gelezen