Jong, flamboyant en maatjes met Theo Francken: maak kennis met Georges-Louis Bouchez, de nieuwe voorzitter van de MR 

De Franstalige liberalen van de MR hebben een nieuwe voorzitter: de 33-jarige Georges-Louis Bouchez. Hij haalde het in de tweede ronde met 62 procent van de stemmen van zijn tegenkandidaat Denis Ducarme. Tot voor kort de "coming man" van de MR, nu de partijleider. Wie is Georges-Louis Bouchez en waar staat hij voor? Een portret.

Georges-Louis Bouchez, kortweg GLB, heeft via zijn moeder Italiaans bloed. Strak in het pak, een brede glimlach, fan van formule 1 en jong. En als hij zijn mouwen oprolt, zie je zijn tatoeage. De "poster boy" van de MR had ook een tijdlang een relatie met een eredame van Miss België. "Mensen zijn uitgesproken voor of tegen hem", wordt gezegd. Met zijn flamboyante attitude trapt hij wel eens op zere tenen, ook binnen zijn eigen partij. Maar het levert electoraal kennelijk wel degelijk op.

(lees verder onder foto)

(C) Facebook Georges-Louis Bouchez

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar in het Henegouwse Bergen, PS-gebied bij uitstek, ging Bouchez er met zijn liberale lijst "Mons en Mieux" op vooruit. "Mons en Mieux" en dus geen MR: Bouchez wou bij de lokale verkiezingen met een "open beweging" naar de kiezer trekken, naar het voorbeeld van de Franse president Emmanuel Macron. Bouchez had zich twee jaar daarvoor al laten opmerken door als schepen tegen de kar te rijden van burgemeester Elio Di Rupo, die de MR daarop uit het gemeentebestuur kegelde. De strijd tegen Di Rupo als marketing voor Bouchez. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 koos de PS voor de groenen als coalitiepartner.

Hij heeft Di Rupo goed gebruikt om zijn eigen populariteit op te bouwen
Martin Buxant, journalist Franstalige nieuwszender LN 24

Bij de federale verkiezingen van mei dit jaar kreeg Bouchez "slechts" de vierde plaats op de MR-lijst in Henegouwen. Vanop die plaats haalde hij meer voorkeurstemmen dan de nummers twee - federaal minister Marghem -  en drie. Maar door het kiessysteem raakte Bouchez toch niet verkozen. De lijst werd overigens getrokken door Denis Ducarme, de tegenkandidaat van Bouchez bij de voorzittersverkiezingen nu. GLB reageerde bijzonder ontgoocheld en kreeg uiteindelijk een troostprijs: hij werd door zijn partij gecoöpteerd in de Senaat.

(lees verder onder tweet)

Ambitie

Bouchez studeerde rechten en was ook een tijdje assistent aan de universiteit. Het was Louis Michel die hem ontdekte. Zijn politieke carrière begon Bouchez in 2009, op het kabinet van toenmalig minister van Financiën Didier Reynders. Tegenwoordig wordt hij dan weer wel eens de handpop van Charles Michel genoemd, die hij nu opvolgt als voorzitter en wiens steun hij geniet. "Maar ik ben de marionet van niemand", luidt het antwoord van Bouchez. Overigens, vraag is hoe relevant de tweestrijd tussen de clan-Reynders en de clan-Michel binnen de MR nog is nu de twee naar Europa vertrekken.

De nieuwe voorzitter van de MR gaat graag in debat, kent zijn dossiers en heeft ambitie: hij wil zijn partij 30 procent doen halen om meer te kunnen wegen. Verkiezingen komen er in principe niet meteen aan, de onderhandelingen voor de nieuwe federale regering lopen nog volop. Als MR-voorzitter zal Bouchez daar nu mee aan tafel zitten, samen met zijn partijgenote premier Sophie Wilmès. Wat de coalitievorming betreft heeft Bouchez al verschillende keren laten verstaan voorstander te zijn van een regering mét N-VA. 

Positie

Zeker op migratie en socio-economisch positioneert Georges-Louis Bouchez zich doorgaans rechts. Bouchez kan het bijvoorbeeld goed vinden met voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ze zouden een beetje hetzelfde temperament hebben, zeker op sociale media, zeggen sommigen. "Ik denk dat ik toch een beetje kalmer ben", zegt Bouchez daarop. "Ik heb ook goeie relaties met mensen van Open VLD en ik ken ook politici van de CD&V. Ik vind het belangrijk om goeie contacten te onderhouden met de Vlaamse partijen."

Op communautair vlak zit Bouchez wel duidelijk op een andere lijn dan de Vlaams-nationalisten. Het confederalisme sluit hij uit. Bouchez pleit zelfs voor het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden. En zijn kennis van het Nederlands? Daar belooft Bouchez aan te werken.

Bekijk hier de toelichting van Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Terzake" had vanavond een interview met Georges-Louis Bouchez: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen