Videospeler inladen...

Boris Johnson vervangen door smeltend ijsblok in klimaatdebat, Conservatieven zijn kwaad

Tijdens een klimaatdebat gisteren op tv-zender Channel 4, werd de Conservatieve partijleider Boris Johnson vervangen door een smeltende wereldbol. Johnson had afgezegd en wilde een vervanger sturen. Maar de tv-zender wilde het debat in de aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen enkel houden met de partijleiders. Ook Nigel Farage van de Brexit Partij wachtte hetzelfde lot. De Conservatieve Partij dreigt nu de uitzendlicentie van de publieke zender kritisch te herbekijken.

Omdat premier Boris Johnson, lijsttrekker voor de Conservatieve Partij in de parlementsverkiezingen over twee weken, de uitnodiging had geweigerd, stuurden de Conservatieven voormalig minister van Milieu Michael Gove. Ook de vader van de premier, oud-politicus en milieu-activist Stanley Johnson, was opgedaagd bij de studio. Maar beide heren werden vriendelijk bedankt door Channel 4, dat enkel de partijleiders wilde - "de eerste en enige regel voor dit debat."

Dat Johnson dan maar vervangen werd door een smeltend ijsblok in de vorm van een wereldbol, kunnen de Conservatieven niet smaken. Hiermee wil de zender "de Conservatieve Partij iedere vertegenwoordiging en aanwezigheid ontzeggen," schrijft de partij in een klacht aan de Britse mediatoezichthouder. De ijssculptuur staat voor de zender symbool voor de noodtoestand waarin de aarde verkeert.

Uitzendlicentie

Volgens de Conservatieve Partij is het incident tekenend voor "een breder patroon van vooringenomenheid bij Channel 4 in de voorbije maanden." Ben de Pear, hoofdredacteur van Channel 4 News, beschuldigt de partij dan weer van een trumpiaanse omgang met de pers. De Conservatieven zouden namelijk overwegen om de uitzendlicentie van Channel 4 kritisch te herbekijken.

Channel 4 is eigendom van de staat, maar krijgt geen subsidies en wordt met commerciële middelen gefinancierd. De uitzendlicentie van Channel 4 loopt eind 2024 af en zou dus herbekeken moeten worden door de volgende regering - na de verkiezingen van 12 december - als het parlement het de volledige vijf jaar uithoudt.

Channel 4 is niet de enige zender die moeite heeft om Boris Johnson vast te krijgen. Zijn partij heeft een grote voorsprong op de Labour oppositiepartij en lijkt dus risico's uit de weg te gaan. Hoewel alle andere partijleiders, en dus ook Labourleider Jeremy Corbyn, bereid zijn om een half uur lang geïnterviewd te worden door BBC-journalist Andrew Neil, is er voorlopig nog geen akkoord voor een gesprek met Johnson.

De ijssculptuur die optrad als vervanger voor Boris Johnson.
AFP or licensors

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen