Meer mensen kopen een woning online: "Het is als een veiling op café, maar dan sneller"

Steeds meer vastgoedtransacties worden uitgevoerd op veilingen op internet. "Instapklare woningen die op een goede locatie liggen, worden op internetveilingen vaak voor 10, 20 en soms zelfs 40 procent meer verkocht dan de oorspronkelijk geschatte waarde door het spel van opbod dat wordt gecreëerd", zegt Björn Cocquyt van Het Laatste Nieuws in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

De online biedplatformen voor vastgoed zijn goed voor ongeveer 3,3 procent van de 128.000 woningen die jaarlijks worden verkocht, schrijft Björn Cocquyt van Het Laatste Nieuws vandaag in de krant.

"Het zijn vooral dertigers en veertigers die een huis via internet kopen. Zij zijn het gewend om op internet aankopen te doen. Blijkbaar vinden ze het geen obstakel om een huis van tienduizenden euro te kopen via het internet", legt Cocquyt uit in "Nieuwe feiten".

Er zijn verschillende initiatieven die veilingen van vastgoed op het internet mogelijk maken. "Enerzijds hebben de notarissen zich verenigd op de website Biddit. Daarnaast zijn er ook privé-initiatieven, bijvoorbeeld van de groep Dewaele. Je koopt een huis met een muisklik. Dat gaat net zoals bij een veiling in een café. Alleen gaat het nu een stuk sneller."

Huizen die online worden verkocht, worden vaak duurder verkocht

Het zijn vooral particulieren die gebruik maken van de onlinebiedsites voor vastgoed. "Huizen die online worden verkocht, worden vaak duurder verkocht. Dat is niet interessant voor speculanten", legt Cocquyt uit.

Bepaalde types van woningen zijn heel gegeerd. "Dat gaat om instapklare huizen waar nog weinig werk aan is en huizen met een goede locatie. Als zo eentje op de markt komt, wordt een spel van opbod gecreëerd. Dat type huizen wordt vaak verkocht voor 10, 20 en zelfs 40 procent boven de oorspronkelijk geschatte waarde verkocht. Dat is iets dat je als verkoper graag ziet gebeuren."

Björn Cocquyt adviseert iedereen om een huis te bezoeken vooraleer het te kopen. "Maar ik weet dat de realiteit soms anders is. Het is al gebeurd dat mensen een huis kopen op basis van een mooi filmpje. Als je ter plaatse langs zou gaan, kunnen er allerlei verborgen gebreken opduiken of kan je merken dat de ligging van de woning niet zo ideaal is."

Het is volgens Cocquyt belangrijk om ter plaatse langs te gaan en je huiswerk te maken, zeker ook op financieel vlak. "Je moet weten dat er bijkomende kosten zijn bij een aankoop zoals de registratierechten en de notariskosten. Je moet goed weten hoe ver je kan gaan", besluit Cocquyt.

Beluister het gesprek met Björn Cocquyt uit "Nieuwe feiten" hier:

Meest gelezen