Videospeler inladen...

Koning Filip over 20 jaar huwelijk met koningin Mathilde: “Ik dacht toen dat alles in haar zat, maar het is nog meer”

Volgende week woensdag zijn koning Filip en koningin Mathilde 20 jaar getrouwd. Voor het eerst vertellen ze openhartig over hun leven samen, over hoe het ooit begon. Dat doen ze in een gesprek met onze collega’s van RTBF. De Franstalige openbare omroep zond het gesprek vanavond uit, volgende week woensdag, op de huwelijksverjaardag zelf, kunt u het zien op Eén. Opvallend is hoe open en vrijuit koning Filip en koningin Mathilde spreken.

“Eigenlijk wist je op dat moment niet wat je te wachten stond”, zegt de koning tegen Mathilde, als ze vertelt over het moment net voor ze zou worden voorgesteld aan de pers en aan het land, en hoe ze de mensen over haar hoorde speculeren. “Nee, nee,” lacht Mathilde. “En echt,” gaat hij voort, en pakt tegelijk Mathildes hand vast (zie video onder), “ik moet zeggen, na 20 jaar huwelijk, het werk dat mijn vrouw doet... Ik profiteer er nu van om het te zeggen, om haar te bedanken. Om jou te bedanken voor al het werk. De mensen beseffen dat niet, maar het is een enorm werk.”

En de koning doet een bekentenis: “Ik moet echt zeggen, na 20 jaar huwelijk, ik had me niet kunnen inbeelden indertijd dat het zo zou zijn. Natuurlijk kende ik het jonge meisje van toen. En ik zei bij mezelf, ik denk dat alles in haar zit. Maar het is nog meer.”

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Maandag kon u al een eerste fragmentje van het gesprek zien, vanavond is ook het hele interview gelost. Het is opgenomen bij hen thuis in Laken, op zaterdag 16 november, en toont een ontspannen koppel. Twee jaar geleden sprak de Nederlandse koning Willem-Alexander ook zo openhartig over zichzelf, toen hij 50 jaar werd. Dat was toen in een langer gesprek.

Onze koning is beducht voor interviews. Alles wat de koning zegt moet politiek gedekt zijn door de regering, en dus is een interview delicaat. Een gesprek over zichzelf, over de man achter het staatshoofd, is veiliger. In het gesprek spreekt hij verrassend open, hij laat in zijn hart kijken, bijvoorbeeld over wat hem aantrekt in Mathilde. Allebei vertellen ze over hoe ze samen leven én werken en er zijn voor hun kinderen, en welke balans ze opmaken na hun 20 jaar samen.

Bekijk hieronder het fragment uit het interview dat maandag al is vrijgegeven (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een boeket van 8 kilo

Filip en Mathilde, toen nog kroonprins en prinses, gaven elkaar het jawoord op 4 december 1999. Hun huwelijksdag, gezien Filips status van troonopvolger, was er een voor in de geschiedenisboeken, zelf spreekt hij van een sprookje. 

“Mijn verloofde was ongelooflijk,” zegt koning Filip. “Dat is ze nog altijd. Maar ze was ongelooflijk in die magistrale jurk, met een boeket... Ik weet het nog goed, hoeveel woog dat boeket? Acht kilo?” “Ja zoiets,” lacht Mathilde. “Magnifiek,” gaat de koning voort. “En het moment waarop ik ‘ja’ zei, drong het geluid van de massa buiten het stadhuis binnen. We hoorden de massa die blij was.”

“Het was als een sprookje”

“De viering was echt heel mooi,” zegt koningin Mathilde. “De liederen die we gekozen hadden bij de voorbereiding, weet je nog? En de teksten. Een van de meisjes die bij mij logopedie had gevolgd, las een tekst. En we waren omringd door wie ons na aan het hart ligt.”

“Op een dag kwamen ze zeggen,”, vertelt de koning, “jullie moeten komen, want iemand had bij de bewaking twee ganzen achtergelaten. Levende!” Koning Filip lacht als hij het vertelt. “Mensen die kleine kuikentjes achterlaten, dat is ongelooflijk.” Mathilde knikt: “Dat was heel onroerend. Op onze huwelijksverjaardag hebben we ook al meerdere keren met onze kinderen naar de huwelijksviering gekeken. Het was pakkend om dat met hen te bekijken.”

“En ’s avonds, als alles achter de rug was, zijn we dan vertrokken, via een geheime deur naar de tuin, en dat pad, het was als in een sprookje,” zegt de koning (zie video onder).

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Hecht team, thuis en op de werkvloer

Filip en Mathilde zijn niet alleen al 20 jaar getrouwd, en mama en papa van vier kinderen. Ze werken ook samen. Ze tonen zich op de werkvloer als een geoliede machine, en dat zijn ze ook, zo blijkt. “Samen werken, en tegelijk een koppel zijn,” begint de koning. “En ook nog om ouders te zijn,” vult de koningin aan, “dat neemt ook veel tijd.” “Ja, en ouders zijn,” beaamt de koning, “dat zijn drie beroepen. En dat is niet eenvoudig. Die moet je coördineren. Maar we beginnen na 20 jaar te weten wie sterker is in het ene en wie sterker in het andere.”

“Het is ook belangrijk om grenzen te stellen,” zegt Mathilde, “tussen het publieke leven en het privéleven. Als we met onze kinderen zijn, dan zijn we in de eerste plaats ouders. Dat evenwicht is essentieel, zodat onze kinderen ons in de eerste plaats als ouders zien, en niet als iemand die opgeslokt wordt door onze functie. Dichtbij hen zijn, als ouders, van de oudste tot de vierde, is altijd heel belangrijk geweest.”

Samen werken, en tegelijk een koppel zijn, en ouders zijn, dat zijn drie beroepen. Niet eenvoudig. Die moet je coördineren. Maar we beginnen na 20 jaar te weten wie sterker is in het ene en wie in het andere.

Koning Filip

“En ook dat onze functie hen niet zwaar valt,” voegt Mathilde nog toe. “Allebei hebben we hen echt het maximum aan tijd willen geven, binnen het gezin, of in sport, of in het avontuur. We doen veel dingen samen.” Filip beaamt: “We hebben samen een familiesfeer gecreëerd. Dat kon iedereen ook zien. Ik was heel ontroerd tijdens de plechtigheid voor de achttiende verjaardag van onze dochter. Je kon zien hoe close we waren.”

“We hebben echt een cocon, hier thuis, in Laken, in een omgeving die ons dierbaar is,” vertelt Filip. “Tegelijk ook een omgeving van waaruit we ook onze functie vervullen. Dat is niet eenvoudig.”

Het leven van een koppel verandert veel als er kinderen komen. “En ze vertrekken ook weer,” reageert Mathilde. “Ja,” zegt Filip, “maar ze vertrekken om terug te komen.” “Dat is ook waar,” lacht Mathilde.

“Een vlammetje dat me raakt”

Of er nog een boodschap is die de koning en koningin willen vertellen aan koppels in België, over de kracht, de schoonheid van een koppel? “Als je je verlooft, als je kiest voor iemand, ik spreek voor mezelf, is er iets wat ons raakt,” vertelt Filip. “Er is een geheim. En het koppel is een mysterie, de relatie der relaties, je moet nooit te veel proberen om een koppel te begrijpen.”

“Er is iets, een geheim, dat me geraakt heeft bij mijn echtgenote, en dat is een vlammetje, dat er altijd is. En van tijd moet je dat opnieuw aansteken. Het is waar dat je verandert, dat de dingen evolueren... Maar ergens, dat vlammetje is waarom ik haar heb gekozen, en dat raakt me, en dat zal me altijd raken.”

“Zijn artistieke kant is enorm opengebloeid”

“Hij is heel verrassend,” vertelt de koningin over de koning (zie video onder). “Er zijn aspecten aan hem die ik voordien niet kende, en die zich gaandeweg getoond hebben. Zoals bijvoorbeeld zijn artistieke kant. Wie had dat gedacht? Een kant die enorm openbloeit, en dat openbloeien is het belangrijkste. En hij haalt een ongelooflijk plezier uit muziek.”

De koning onderbreekt zijn vrouw: “De ander graag zien wil zeggen dat je wil dat hij wordt wie hij is. Niet wat ík wil, maar wel wat hij is. Dat is wat jij doet, met de kinderen, en ook met mij, om te proberen ons in onze kracht te laten, en om ons aan te moedigen te zijn wie we zijn.”

“Dankzij de ander, kunnen we facetten ontdekken van onszelf die we niet kenden. Voilà. Dat is wat we doen met onze kinderen, en dat is ook wat we graag doen met de mensen rond ons. Ik geloof dat de andere erkennen het mooiste is wat er bestaat. We weten niet altijd goed wie we zelf zijn, en als de ander zegt dat we goed zijn, dat is super.”

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

“Onze kinderen zullen langskomen met de kleinkinderen”

De koning en koningin hebben een druk leven, zowel in hun job als met hun kinderen en met hun hobby’s. “Als we meer dan 24 uur in een dag konden hebben,” lacht koningin Mathilde (zie video onder). “Ons leven is zo gevuld. We hebben ook zin om veel te doen. En we moeten onze volgende 20 jaar ook nog vullen, he. En onze kinderen zullen het nest uitvliegen.”

De koning onderbreekt: “Maar nee. Ze zullen niet wegvliegen, ze zullen langskomen met de kleinkinderen.” Mathilde lacht: “Ja, alles op zijn tijd.” Maar de koning blijft erbij: “Familie is voor altijd.” Al is het hechte nest wat hij en Mathilde hun kinderen geven, iets wat hij zelf niet echt heeft gekend met zijn ouders, en broer en zus.

We doen graag veel. We moeten onze volgende 20 jaar ook nog vullen, he. En onze kinderen zullen het nest uitvliegen.

Koningin Mathilde

“Er zijn veel dingen om te doen, het is waar dat we veel passies hebben,” gaat Mathilde voort. “Het is niet altijd makkelijk om daarvoor de tijd te nemen. Maar we moeten soms de tijd nemen. We moeten ons verzetten, onszelf stoppen, en toestaan om de tijd te nemen. Dat is voor mij belangrijk.”

“Om eens een goed boek te kunnen nemen, of een mooie wandeling te kunnen maken. In de prachtige herfstkleuren zoals vandaag, om je te herbronnen, in de natuur. Dat doen we allebei erg graag. Grote wandelingen maken, de mooie landschappen bekijken, de kleuren in de natuur, naar de vogeltjes luisteren. Dan kunnen we ook alle spanning loslaten. En van elkaar genieten, samen praten, dat is belangrijk.”

(Lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

De balans van die 20 jaar

Hoe kijken ze terug op de 20 jaar samen, welke balans zouden ze opmaken? “Het is waar dat die jaren voorbijgevlogen zijn, omdat het leven zo gevuld is,” vertelt Mathilde. “Misschien dat wij ook niet goed beseffen dat het àl 20 jaar is. Er zijn zoveel dingen gebeurd. We hebben ons gezin gesticht. Ons officiële leven is ook heel druk.”

“Ik weet niet goed wat voor balans ik zou moeten opmaken,” vertelt de koning. “We kunnen elke dag een balans opmaken van ons leven. Ik maak eerder de balans op van elke dag,” lacht hij. “Dat is genoeg. We gaan onze 20 jaar vieren, onder ons, dat zal onze balans zijn. En daarna, we denken aan de volgende 20 jaar. En we hopen dat we de mensen rond ons kunnen blijven gelukkig maken, en dat we kunnen doen wat we doen.

Het hele interview, en veel meer, kunt u zien volgende week woensdag, op de huwelijksverjaardag zelf, in een documentaire op Eén, om 21.30 uur.

Hieronder kunt u de bijhorende reportage uit "Het Journaal" bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen