Lichtjesfestival in de Zoo of gratis kunst bij de buren? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Adembenemende breakdance in Brussel

Een paar van de beste internationale dansers dagen elkaar zaterdag uit, in de club C12 onder het  Brusselse Centraal Station. Iedereen is welkom voor een gratis demonstratie breakdance, van 16 uur tot 22 uur. Het evenement werd met een knipoog "The floor is flava" gedoopt (vrij vertaald, met het zakwoordenboek Urban in de hand: "ieder z'n stijl op de dansvloer", red.). 

Bekijk hieronder hoe zo'n "battle" werkt, in deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Na Black Friday is er... Fair Saturday

Nu de koophonger na Black Friday gestild is, is het tijd voor het culturele antwoord: Fair Saturday

Op die "eerlijke" zaterdag mag je op een tiental plekken zelf de toegangsprijs bepalen. Ook wie het niet zo breed heeft, kan dus met het gezin zaterdag naar een voorstelling. Op andere plaatsen gaat het geld dan weer naar een goed doel. De Fair Saturday komt - net zoals Black Friday - overgewaaid uit Amerika. 

Nieuwe expo Axel Vervoordt in Wijnegem

In het bijzondere woon- en kunstproject Kanaal in Wijnegem opent dit weekend een nieuwe tentoonstelling met werk van Peter Buggenhout.

Buggenhout is de partner van kunstenares Berlinde de Bruyckere en maakt zelf ook intrigerende werken, die u vanaf dit weekend kunt ontdekken in de kunstruimtes van Axel Vervoordt. Zaterdag is de kunstenaar zelf aanwezig, trouwens. De expo loopt nog tot 22 februari en is volledig gratis.

Museum op stap

Het museum van Elsene is nog jaren gesloten door werken, maar twee keer per jaar mogen tien kunstwerken het depot verlaten voor "Museum aan huis". Tien buurtbewoners mogen een weekend lang een zelfgekozen kunstwerk in huis ophangen, op zondag mag iedereen binnen komen kijken.

Het Brusselse museum bezit een fabelachtige collectie, waaronder de enige tekening van Albrecht Dürer in een openbare collectie in België. We betwijfelen of ze dat topstuk een weekend durven uitlenen, maar het belooft zondag een prettige wandeling te worden in Elsene.

©Museum van Elsene - foto Clémentine Roche

Unieke kerstkaartjes in Brugge

Wie op zoek is naar bijzondere kerstkaartjes kan zaterdag terecht in Brugge, daar verkopen illustratoren hun werk tijdens het gratis printfestival "Hyperdruk" in Het Entrepot. Er is ook muziek, en talenten zoals Randall Casaer tekenen live. Voor een keer mág u op hun vingers kijken.  

Lichtfestival in de Zoo

Overdag lijkt de Zoo van Antwerpen de komende weken overgenomen door de betere carnavalsgroep uit Aalst, maar 's avonds komen die tientallen lichtinstallaties tot leven. Het jaarlijkse (betalende) lichtfestival vertelt deze keer het verhaal van "Het jungleboek" (en verrassend: Mowgli in de Zoo is een meisje). Prettig weekend!

Bekijk hieronder de verlichte installaties uit de Zoo:

Videospeler inladen...

Meest gelezen