Spelers van de Duitse eersteklasser Karlsruher SC houden een drankpauze tijdens een training.
Verwendung weltweit

(Top)voetballers drinken te weinig, en dat heeft een invloed op hun prestaties

(Top)voetballers drinken veel te weinig voor ze een fysieke inspanning doen. Daardoor raken ze uitgedroogd, en dat heeft een negatieve invloed op hun prestaties op het veld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de VUB.

Dehydratatie (uitdroging) ontstaat als het lichaam meer vocht verliest dat het binnenkrijgt. Dat kan bij voorbeeld zware fysieke inspanningen. Door die uitdroging kan je lichaam de warmte die ontstaat door te sporten niet meer kwijt door te zweten. Je hartslag gaat omhoog en je lichaam verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is voor de inspanning die je doet.

Om na te gaan in welke mate uitdroging voorkomt bij voetballers, analyseerde Laurent Chapelle van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de VUB 24 internationale studies over de vochtinname van 750 voetbalspelers voor een professionele inspanning. Het ging zowel over profvoetballers als over amateurs, mannen als vrouwen, trainingen als wedstrijden.

  • Een tot twee derde van de spelers was al uitgedroogd nog voor ze een fysieke inspanning moeten doen op een training of op een wedstrijd.
  • Het zijn ook vaker mannelijke (66 procent) en professionele (66,2 procent) spelers die te weinig dronken en dus uitgedroogd waren, in vergelijking met vrouwelijke (46,8 procent) spelers of voetballers die alleen recreatief bezig zijn (55,6 procent).
  • Uitdroging komt meestal voor vóór trainingssessies (79,6 procent).

"Net de toppers drinken te weinig"

"Bijzonder verrassende resultaten: het zijn net de toppers die te weinig drinken om optimaal te kunnen presteren. En dat ondanks de professioneel medische begeleiding die ze krijgen", zegt Laurent Chapelle. "Het is ook opmerkelijk dat spelers voor wedstrijden wel hun vochtniveau op peil trachten te houden, maar niet voor trainingssessies, terwijl die ook intensief kunnen zijn."

Voldoende drinken is het gouden wetenschappelijk advies voor de Rode Duivels richting het aankomende EK.

Laurent Chapelle

"Voldoende drinken is nochtans belangrijk. Uit eerder onderzoek weten we dat uitdroging onder meer leidt tot slechtere dribbels, lager uithoudingsvermogen en verminderde cognitieve vaardigheden. Voldoende drinken is dus ook het gouden wetenschappelijk advies voor de Rode Duivels richting het aankomende EK", besluit Chapelle.

Meer lezen?

Meest gelezen