Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw meer dan 10.000 vierkante kilometer Amazonewoud verdwenen in 1 jaar tijd

Voor het eerst sinds 2008 is er tussen augustus 2018 en juli 2019 meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied. Het gaat om een stijging van 43 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder, dat blijkt uit cijfers die donderdag zijn bekendgemaakt. Ter vergelijking: 10.000 vierkante kilometer is een derde van de oppervlakte van België. 

In totaal is het grootste tropisch regenwoud ter wereld in één jaar tijd 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden, tegenover 7.033 vierkante kilometer tussen augustus 2017 en juli 2018. In die referentieperiode zitten de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Die staat bekend als een klimaatscepticus die meer houtkap in het regenwoud toestaat ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten. Vooral sinds juni zou de houtkap significant gestegen zijn. Tussen augustus 2007 en juli 2008 kwam de ontbossing uit op 12.287 vierkante kilometer, om de jaren nadien te dalen.

In augustus en september woedden er ook een recordaantal aan bosbranden, vaak aangestoken in functie van omstreden landprojecten. 

AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen