Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Premier van Irak neemt ontslag na weken van protest

Premier Adel Abdul-Mahdi van Irak zal aan het Iraakse parlement vragen om zijn ontslag te aanvaarden. Dat maakte hij zelf bekend in een schriftelijke mededeling. De aankondiging volgt op een oproep van een invloedrijke sjiitische geestelijke aan de parlementsleden om hun steun aan de regering op te geven.

Irak maakt een diepe politieke crisis door. Twee maanden lang al wordt er betoogd tegen de regering. De - vooral jonge - demonstranten verwijten de regering dat ze door en door corrupt is. Sinds het begin van de protesten zijn er al zowat 400 mensen om het leven gekomen bij confrontaties tussen de betogers en de ordediensten. Gisteren alleen al vielen er meer dan vijftig doden.

Premier Abdul-Mahdi
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ayatollah Ali al-Sistani vroeg het Iraakse parlement te overwegen om zijn steun aan de regering van Abdul-Mahdi op te geven. Hij verweet de premier niet in staat te zijn om een ernstig antwoord te bieden tegenover het aanhoudende protest. Vooral het geweld tegen de vreedzame betogers is al-Sistani een doorn in het oog. De geestelijke heeft een grote invloed op de publieke opinie in Irak. 

Het aangekondigde ontslag van de premier kon rekenen op enthousiaste reacties bij de demonstranten in diverse Iraakse steden. Maar velen vinden dat het niet voldoende zal zijn om het protest te doen stoppen. De hele corrupte politieke klasse moet opstappen, zo is de teneur onder de betogers. 

In onderstaande video legt oorlogsverslaggever Rudi Vranckx uit wat er juist aan de hand is in Irak:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen