Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VRT NWS bij protesten in Chili: Puin ruimen is nu dagelijkse kost  

In Chili, in Zuid-Amerika, neemt de verontwaardiging over de grote sociale ongelijkheid na zes weken van protesten alleen maar toe. Onze ploeg is in Chili en maakt er reportages met voor- en tegenstanders van de protesten. Hieronder verzamelen we alle reportages.

"Als je geen geld hebt, dan heb je geen leven in Chili", zo zeggen de demonstranten. Chili is nochtans het rijkste land van Zuid-Amerika, maar de kloof tussen arm en rijk is gigantisch. Onze ploeg ter plaatse sprak met de betogers over de gevaren die ze dagelijks trotseren. Bekijk de video hieronder.

Video player inladen...

Maar niet iedereen is gelukkig met de protesten en vooral het geweld in de straten van Chili. Sylvie Moerman is een Vlaamse restauranteigenares in een van de chicste wijken in Santiago. Door de voortdurende protesten zijn er alleen al in deze wijk tientallen restaurants failliet gegaan. Over de protesten zegt ze dat het er eens van moest komen, maar de manier waarop, daar staat ze niet achter. Bekijk de video hieronder.

Video player inladen...

Puin ruimen is nu dagelijkse kost in Chili. Al honderden supermarkten werden geplunderd en in brand gestoken. Ook de kleine handelaars vlakbij bleven niet gespaard.

Video player inladen...

Het waren studenten en scholìeren die als eersten protesteerden in Chili. Zij zijn vastbesloten om door te gaan met hun acties. In de meeste scholen liggen de lessen stil. Onze reporter sprak met leerlingen die hun school bezetten.

Video player inladen...