Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VRT NWS bij protesten in Chili: Puin ruimen is nu dagelijkse kost  

In Chili, in Zuid-Amerika, neemt de verontwaardiging over de grote sociale ongelijkheid na zes weken van protesten alleen maar toe. Onze ploeg is in Chili en maakt er reportages met voor- en tegenstanders van de protesten. Hieronder verzamelen we alle reportages.

"Als je geen geld hebt, dan heb je geen leven in Chili", zo zeggen de betogers. Chili is nochtans het rijkste land van Zuid-Amerika, maar de kloof tussen arm en rijk is gigantisch. Onze reporter An Baccaert sprak met studenten, de drijvende kracht achter de protesten, over de gevaren die ze elke dag opnieuw trotseren. Bekijk hieronder de reportage.

Videospeler inladen...

Maar niet iedereen is gelukkig met de protesten en vooral het geweld in de straten van Chili. Sylvie Moerman heeft een Belgisch restaurant in één van de chicste wijken in de Chileense hoofdstad Santiago. Door de aanhoudende protesten zijn er alleen in deze wijk al tientallen restaurants failliet gegaan. Moerman heeft begrip voor het protest, maar de manier waarop, daar staat ze niet achter. Bekijk hieronder de reportage.

Videospeler inladen...

Duizenden Chilenen zijn ook het slachtoffer van de sociale onrust in hun land. Het menselijk leed is enorm, er zijn ontelbaar vele slachtoffers door traangas en rubberkogels van de politie. In één van de grootste ziekenhuizen in Santiago valt het op hoeveel patiënten er zijn met oogletsels. Maar ook de materiële schade is niet te overzien, puin ruimen is nu dagelijkse kost in Chili. Al honderden supermarkten werden geplunderd en in brand gestoken en ook veel kleine handelaars werden niet gespaard. Dankzij crowdfunding heeft het initiatief "Levantemos Chile" (Laten we Chili heropbouwen) al honderden kmo's een duwtje in de rug kunnen geven. Ook kapper Juan. Bekijk hieronder de reportage.

Videospeler inladen...

Het waren studenten en scholìeren die als eersten protesteerden in Chili. Zij zijn vastbesloten om door te gaan met hun acties. In de meeste scholen liggen de lessen stil. Onze reporter sprak met leerlingen die hun school bezetten. Bekijk hieronder de reportage.

Videospeler inladen...

De Chileense regering heeft al toegevingen gedaan om het protest te bedwingen. Zo moet een miljardenplan de schade door plunderingen en vandalisme herstellen. De armste gezinnen krijgen een bonus en de pensioenen gaan omhoog. Dat is goed nieuws voor de bejaarden , die onmogelijk kunnen rondkomen met hun pensioen én ook het slachtoffer zijn van de doorgedreven privatisering van de gezondheidszorg. Bekijk hieronder de reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen