Videospeler inladen...

Wereldwijd klimaatprotest in aanloop naar klimaatconferentie in Madrid

Over heel de wereld komen vandaag mensen op straat voor het klimaat. Volgende week vindt in de Spaanse hoofdstad Madrid een belangrijke klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. De demonstranten roepen politici op tot actie, om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Vanmorgen vroeg werd er al betoogd in onder meer Australië, Japan en Zuid-Afrika. En ook in ons land zijn er demonstraties. 

Om half twee is er een betoging gestart in Brussel. Bij de aanvang van die demonstratie waren er 850 betogers aanwezig volgens de politie. In Antwerpen, Hasselt, Namen, Mechelen en in Leuven zijn er ook acties gepland vandaag.  Ook in Gent trekken er enkele honderden betogers door de stad om meer aandacht te vragen voor meer klimaatambitie van politici. 

De VN-Klimaatconferentie "COP25" zal van 2 tot en met 13 december plaatsvinden in Madrid. Op de conferentie worden de details besproken van de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

(Lees verder onder de foto)

Wereldwijde acties

De internationale beweging Fridays for Future organiseert vandaag de vierde wereldwijde manifestatie voor meer klimaatbescherming. Er zijn acties gepland in meer dan 2400 steden in 157 landen. Onder andere in Thailand, India, Italië en Japan kwamen al veel betogers samen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg, initiatiefneemster van Fridays for Future, neemt deze keer niet deel aan de internationale demonstraties. Thunberg is momenteel op een zeilboot onderweg naar de klimaatconferentie in Madrid.

Deze morgen kwamen honderden scholieren samen in verschillende steden in Australië. Daarbij ging er veel aandacht naar de bosbranden die er nog steeds woeden. Veel betogers kwamen samen voor het hoofdkwartier van de regerende Liberal Party om meer actie te eisen tegen de klimaatverandering. Ook de Australische premier Scott Morrison kreeg veel kritiek tijdens de demonstraties. Morisson ontkende eerder nog elk verband tussen de bosbranden in het land en de klimaatverandering.

Ook in Duitsland wordt er actie gevoerd in meer dan 500 steden. Volgens organisatoren hebben tienduizenden demonstranten zich verzameld in Berlijn. Ook sprongen er actievoerders in de rivier Spree om aan te kaarten dat de regering het klimaat "in de koude" laat staan.

Klimaatbetoging in Dresden, Duitsland.
(c) dpa-Zentralbild
Klimaatactie in de rivier Spree, in Berlijn.
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen