Royale sprokkels: nog een explosief interview op komst voor Andrew en de alg "Microcostatus elisabethianus"  

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Kroonprinses Elisabeth deelt voortaan haar naam met een nieuw ontdekt algje op een van de eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan. De Nederlandse troonopvolgster Amalia wordt 16, maar ze heeft het te druk voor een knalfuif. Moeder Máxima blikt zelfs al even vooruit naar haar 18e verjaardag. Cambodja neemt afscheid van prinses, maar vooral danseres en cultuuricoon Buppha Devi. De Britse prins Andrewsaga blijft nazinderen: heeft de Queen de touwtjes nog strak in handen en wat is de rol van prins Charles? Aan het Britse hof zijn ze nog niet bekomen of er dient zich opnieuw een explosief interview aan.

Nieuw algje vernoemd naar Elisabeth

De Belgische wetenschappers Bart Van de Vijver (Plantentuin Meise) en Luc Ector (Luxembourg Institute of Science and Technology) hebben een nieuwe algensoort ontdekt op de Crozet-archipel, op een van de eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan, op 2.400 km van Antarctica. Ze hebben de kleine alg de naam Microcostatus elisabethianus geschonken, vernoemd naar kroonprinses Elisabeth.   

Maak kennis met de Microcostatus elisabethianus,

Kiezelwieren zijn microscopisch kleine algen die gekenmerkt worden door hun uitwendig schaaltje dat volledig opgebouwd is uit siliciumdioxide, zeg maar glas. Wereldwijd zijn ze een van de meest diverse algengroepen. Ze dragen een belangrijk steentje bij in de strijd tegen de CO2-toename en zijn ook verantwoordelijk voor bijna 25% van de wereldzuurstofproductie. Kiezelwierschaaltjes hebben een zeer sierlijke tekening die uniek is voor elke soort en die het mogelijk maakt om de soorten van elkaar te onderscheiden.

Dat het nieuwe algje de naam kreeg van prinses Elisabeth is niet toevallig. Toen in 2009 de nieuwe Belgische zuidpoolbasis plechtig werd geopend op Antarctica, kreeg deze de naam mee van de kroonprinses, namelijk de Prinses Elisabeth-basis. Hoewel in de buurt van de basis nog geen kiezelwieren werden aangetroffen, wilden de wetenschappers toch een soort naar Elisabeth vernoemen, tien jaar na de opening van de Elisabeth-basis (op 15 februari 2009). 

Bekijk hier hoe de 7-jarige Elisabeth de wetenschappers van de Prinses Elisabeth-basis aanmoedigt: 

Videospeler inladen...

Geen "sweet 16"-feest voor Amalia

Volgende week, op 7 december, wordt Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje 16 jaar. Maar voor de Nederlandse kroonprinses zit er die dag niet meteen een groots feest of megafuif aan te komen. Ze heeft het te druk. "Ze moet heel veel werk doen voor school. Het is het einde van het jaar en Sinterklaas, allerlei festiviteiten", legt koningin Máxima aan de pers uit na haar bezoek voor de Verenigde Naties aan Pakistan.

Waarschijnlijk haar laatste twee jaar in huis

koningin Máxima over prinses Amalia

Máxima zegt dat ze een apetrotse moeder is. "Ze groeit snel, ze groeit mooi... Ze is een fantastische dochter, een fantastische vriendin", klinkt het. Hoe zal er dan wel gevierd worden op paleis Huis ten Bosch? "We zullen enorm zingen en op naar de komende twee jaar. Waarschijnlijk de laatste twee jaar in huis, dus daar moet ik echt van genieten", aldus Máxima.

Amalia zal dan 18 zijn en wellicht hogere studies aanvatten en/of een militaire opleiding aanvatten. Voortstuderen kan in Nederland. Koning Willem-Alexander studeerde bijvoorbeeld geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden, maar Amalia kan ook kiezen voor een anoniemer leven, enkele jaren in het buitenland. 

BEKIJK hier het gesprek met Máxima over haar dochter: 

Vorig jaar ging het gerucht de ronde dat Amalia op kostschool zou gaan in de miljoenenstad Changshu in China. Daar is een afdeling van de United World Colleges, de scholengroep waar de Belgische prinses Elisabeth momenteel in Wales (Groot-Brittannië) lessen volgt. Amalia koos in het middelbaar drie jaar geleden ook als bijvak Chinees. Maar het verhaal bleek - om het met de woorden van een kwade koning Willem-Alexander te zeggen - "totale onzin" en "uit de dikke duim gezogen".

(lees verder onder de foto)

Moeder Máxima en dochter Amalia afgelopen zomer.
2019 WireImage

Cambodja verliest zijn prinses én danseres

In Cambodja is prinses Norodom Buppha Devi (76) gecremeerd. De prinses is de oudste halfzus van koning Norodom Sihamoni. Ze overleed vorige week in een ziekenhuis in Bangkok, Thailand. Het lichaam van Buppha Devi werd overgevlogen naar hoofdstad Phnom Penh waarna ze naar de "tempel van lotusbloesems" bij het paleis werd gebracht. De koninklijke familie nam er samen met de premier afscheid van de prinses. De crematie (foto's onder) volgde dan naar boeddhistische traditie na een week.

Koning Norodom Sihamoni en de koningin-moeder (l) rouwen.
AFP or licensors
AFP or licensors

Prinses Buppha Devi werd geboren uit het eerste huwelijk van wijlen koning Norodom Sihanouk. Hij kreeg samen met vijf van zijn zes echtgenotes 14 kinderen. Koningin-moeder Monineath (83) was de laatste vrouw van Norodom Sihanouk. Zij is de moeder van de huidige koning Sihamoni.

Duppha Devi (foto onder) is een klinkende naam in Cambodja, niet enkel als prinses maar vooral als... danseres. Als klein meisje leerde ze de knepen van het vak en op haar 16e schopte ze het tot de top van het Koninklijke Balletgezelschap. Zo trad ze vaak op in shows voor hoog buitenlands bezoek als dat van Frans president Charles de Gaulle. Later werd Duppha Devi directeur van het Koninklijk Ballet en was ze van 1999 tot 2004 minister van Cultuur. 

Prinses Buppha Devi aan het werk met danseresjes.
2011 Gamma-Rapho

Buppha Devi zette de Apsara-dans centraal, een Cambodjaanse traditionele en vrij complexe dansvorm (met handbewegingen, foto) die teruggaat tot de 7e eeuw. Onder het terreurregime van de Rode Khmer (1975-1979) was de dans verboden, veel artiesten werden omgebracht. Een kleine groep slaagde erin de Apsara door te geven aan de jongere generatie. Buppha Devi - die wist te vluchten - was een van hen. Zij redde als het ware de Apsara. 

Getty Images

Heeft de Queen de touwtjes nog in handen?

Het omstreden interview van de Britse prins Andrew aan de BBC blijft nazinderen. Daarin had Andrew het over zijn vriendschap met de voor seksueel misbruik veroordeelde miljardair Jeffrey Epstein én de beschuldigingen van aanranding aan zijn eigen adres. Onder druk van de publieke opinie en de pers zette de prins uiteindelijk een stap opzij: hij stopt (voorlopig) met zijn openbare koninklijke activiteiten.

De hele affaire dreigde steeds meer af te stralen op koningin Elizabeth II en kroonprins Charles. In kranten en op websites werd luidop de vraag gesteld of de Queen nog de touwtjes strak in handen heeft achter de schermen? Waarom had ze haar zoon de toestemming gegeven voor het interview, waarom had ze de uitzending ervan niet verhinderd? En waar zat haar echtgenoot, prins Philip, met advies? Nochtans haar rots in de branding, de man die voor enige discipline zorgt/de in de familie?

Kroonprins Charles zat tijdens de commotie rond het interview net in Nieuw-Zeeland (foto) en op de Solomoneilanden, op 12-daagse officiële reis met zijn vrouw Camilla. Maar hij zou toch telefonisch "ingegrepen" hebben. Hij zou samen met de Queen Andrew overtuigd hebben om zich even - of is het voorgoed? - op de vlakte te houden. Charles keerde deze week dan terug en zou meteen koers gezet hebben naar het koninklijke landgoed Sandringham om met zijn gepensioneerde vader, prins Philip, te overleggen.

Charles zag zijn reis overschaduwd door het interview van broer Andrew.
AAP IMAGE

De naweeën van de Andrew-saga doen nu de pers schrijven of het een optie is dat de Queen op termijn (als ze pakweg 95 is, ze is nu 93) prins Charles kan aanstellen als regent. Zij draagt dan haar taken en verantwoordelijkheden over zonder dat ze troonsafstand doet. Dat is mogelijk dankzij de Regency Act uit 1937. Wanneer de koning of koningin, om welke reden dan ook, niet langer in de mogelijkheid is zijn/haar opdrachten uit te voeren, kan een regent aangeduid worden. Maar volgens Britse kenners zal Elizabeth dat énkel overwegen als ze fysiek of mentaal zwaar ziek is. 

Elizabeth en oudste zoon Charles.

Komende maandagavond zullen alle ogen trouwens gericht zijn op Virginia Giuffre, de vrouw die beweert dat prins Andrew haar tot drie keer toe tot seks dwong (op minderjarige leeftijd). Zij sprak eerder kort over prins Andrew op een persconferentie na een hoorzitting in New York (VS) en vrij gedetailleerd op de Amerikaanse tv. Nu zal ze haar versie van de feiten vertellen op BBC One. "Hij weet wat er is gebeurd, ik weet wat er is gebeurd. Slechts één van ons beiden vertelt de waarheid",  klinkt het in de trailer (zie hieronder).

Meest gelezen