Nicolas Maeterlinck

Spoorbonden kondigen actie aan op 12 december, maar stakingsaanzegging wordt niet aanvaard: wat nu?

Er is onduidelijkheid over een mogelijke staking bij het spoor op 12 december. De vakbonden ACV-Transcom en ACOD Spoor hadden vanochtend aangekondigd dat ze op die donderdag een actie zouden houden "met gevolgen voor het treinverkeer". Maar HR-rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, aanvaardt de stakingsaanzegging niet, waardoor stakers een sanctie riskeren.

De vakbonden willen op 12 december werknemers verzamelen aan de hoofdzetel van HR Rail (de juridische werkgever van het spoorpersoneel) nabij het Zuidstation in Brussel. "We roepen de werknemers op om zich vrij te maken", zei Luc Piens van de christelijke vakbond vanochtend

 Ook wie normaal moet werken, kan meedoen. "We dienen een stakingsaanzegging in om de mensen in de mogelijkheid te stellen deel te nemen" aan de concentratie, zei Ludo Sempels van de socialistische vakbond. "Er zullen gevolgen zijn voor het treinverkeer," bevestigde Sempels. De aanzegging is voor 24 uur: van woensdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur.

Niet aanvaard

Maar HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, heeft vervolgens laten weten dat het de stakingsaanzegging van de vakbonden niet aanvaardt, "omdat de voorziene procedure niet werd nageleefd". Dat betekent dat spoorlui die op 12 december toch zouden staken, een sanctie riskeren.

"We verwerpen de aanzegging om procedurele redenen", zegt HR Rail-woordvoerder Barbara Kielbaey. "Voordat er zo'n zware acties kunnen komen, moeten eerst alle verzoeningsmiddelen aangewend zijn. Dit om te vermijden dat er grote acties komen die een grote impact hebben op de klanten."  En dat is volgens het bedrijf nog niet het geval. "Er had nog veel meer overleg moeten plaatsvinden."

Sancties?

De spoorbonden verwierpen vorige week een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Ze hadden de directie een week de tijd gegeven om aan hun eisen tegemoet te komen, maar die ging daar volgens de bonden niet op in. 

De verwerping betekent dat werknemers die op 12 december niet aan de slag zouden gaan, beschouwd worden als wilde stakers. De betrokkenen riskeren dan een sanctie.

Meest gelezen