Treedt premier van Malta af in nasleep van schandaal rond moord en corruptie?

Premier Joseph Muscat van Malta zou zijn entourage hebben gezegd dat hij van plan is om ontslag te nemen. Dat schrijft de plaatselijke krant Times of Malta. Het mogelijke ontslag heeft te maken met de moord op een journaliste, twee jaar geleden. Daphne Caruana Galizia had een corruptiezaak aan het licht gebracht, waarbij politieke figuren en businesslui betrokken zouden zijn.

Daphne Caruana Galicia was in oktober 2017 met een bom in haar eigen auto om het leven gebracht. Zij had artikels geschreven in de nasleep van de zogeheten Panamapapers, een wereldwijd journalistiek onderzoek naar zwart geld, belastingfraude en corruptie. In het rapport waren onder meer kabinetschef Keith Schembri van de Maltese premier Muscat en zakenman Yorgen Fenech vermeld. De journaliste had de zaak verder uitgespit, en maakte gewag van een corruptienetwerk met vertakkingen tot binnen de regering.

Een foto van de vermoorde journaliste wordt meegedragen tijdens protesten tegen premier Muscat

Haar dood had overduidelijk te maken met wat ze had ontdekt. De daders werden vrij snel opgepakt, maar het bleef gissen wie de opdrachtgevers waren. Vorige week kwam het onderzoek in een stroomversnelling terecht, na de arrestatie van zakenman Fenech.

Kabinetschef Schembri nam ontslag en werd enkele dagen geleden ook opgepakt. Ook twee ministers, die van toerisme en die van economie, zetten een stap opzij, hoewel ze ontkennen dat ze iets met de zaak te maken hebben. 

Demonstranten eisen ontslag van premier Muscat

De druk op premier Muscat om ook af te treden werd dag na dag sterker. Inwoners van de Maltese hoofdstad Valletta kwamen op straat om zijn ontslag te eisen. De premier hield aanvankelijk de boot af, en zei dat hij er eerst voor wilde zorgen dat het onderzoek naar de moord zou worden afgerond. Maar dan begonnen de geruchten dat hij toch zou aftreden. Een woordvoerder van Muscat weigerde om die informatie te bevestigen of te ontkennen. 

Meest gelezen