Videospeler inladen...

Twee Belgische IS-vrouwen aangekomen en naar gevangenissen van Antwerpen en Brugge overgebracht

Het vliegtuig met de twee Belgische IS-weduwen is geland op Brussels Airport. Zij werden onmiddellijk overgebracht naar twee verschillende gevangenissen, in Antwerpen en Brugge. Turkije had de twee vrouwen uitgewezen naar ons land. Zij werden hier al eerder veroordeeld tot 5 jaar cel voor hun deelname aan een terreurgroep. Het is de eerste keer dat er Belgische IS-weduwen naar ons land worden uitgewezen. 

Het gaat om de 24-jarige Fatima Benmezian en de 31-jarige Rachma Benmezian, twee zussen uit Antwerpen. Allebei zijn ze hier al veroordeeld tot 5 jaar cel voor deelname aan activiteiten van een terroristische organisatie. Maar de vrouwen kunnen nog steeds verzet aantekenen tegen hun veroordeling. Ze waren namelijk niet aanwezig op hun proces, dus dat recht hebben ze. Wanneer ze dat doen, zal de zaak opnieuw behandeld moeten worden.   

Wat wel vaststaat is dat ze bij hun aankomst in ons land onmiddellijk werden opgepakt en door de federale gerechtelijke politie Antwerpen naar de gevangenis zijn gebracht. Een van hen is naar de gevangenis van Brugge gebracht, de andere naar de gevangenis van Antwerpen. Op de vlucht van Turkije naar Brussel werden de twee ook begeleid door politieagenten.

Wie zijn de vrouwen?

Fatima Benmezian trok in 2014 naar Syrië, op haar eentje. Ze was nog niet getrouwd, maar ze trouwde daar vermoedelijk met een IS-strijder. Haar zus Rachma reisde wel haar man achterna, dat was Hicham Naji. Die laatste werd op het grote Sharia4Belgium-proces veroordeeld tot 5 jaar cel. 

De twee vrouwen kwamen elk in een ander Koerdisch gevangeniskamp terecht: Rachma werd naar Al Hol gebracht en Fatima naar Ain Issa. Maar beide vrouwen konden dus vluchten uit die kampen. Het leidde hen naar Turkije, waar ze sindsdien vastzaten. Vanuit Turkije werden ze nu dus uitgewezen naar ons land. 

Voor het eerst naar ons land

Het is de eerste keer dat er Belgische IS-vrouwen naar ons land worden uitgewezen. 

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om de 27-jarige Tatiana Wielandt en de 26-jarige Bouchra Abouallal. Ook zij zijn gevlucht uit het Koerdische kamp waar ze in Syrië werden vastgehouden. Zij zijn vorige week opgepakt door de Turkse politie, maar dat is tot nu toe niet officieel bevestigd door de Turkse overheid.

Volgens de laatste cijfers zijn er daarnaast zeker nog 5 andere Belgische IS-vrouwen gevlucht uit de kampen in Syrië, maar het is niet duidelijk of ook zij er al in geslaagd zijn om Turkije te bereiken.

Bekijk hier de toelichting van Helen Goedgebeur in "Het Journaal" en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Gaat Turkije dit vaker doen?

Veroordeeld of niet, Turkije lijkt niet van plan om buitenlandse IS’ers of hun familie lang op te vangen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken liet eerder al verstaan dat “Turkije geen IS-hotel is”. Dat geldt ook voor eventuele veroordeelden. “We moeten samenwerken met hun landen van herkomst”, verduidelijkte ambassadeur Gümrückçü. “[We moeten bespreken] of ze uitgeleverd of uitgewezen moeten worden, of dat we voor een veilige terugreis moeten zorgen.” De uitwijzing van de twee vrouwen is alvast een belangrijk precedent. 

Drie weken geleden nog stuurde Turkije IS-strijders en familieleden terug naar Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en de VS. De Turkse president Erdogan maakt zich sterk dat er nog zullen volgen.
Premier Wilmès zei daarover vorige week in het federaal parlement dat ons land met de Turkse autoriteiten in contact staat om een gecontroleerde terugkeer mogelijk te maken.

Bekijk hier de reportages uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen