Videospeler inladen...

Twee doden bij steekpartij op London Bridge, dader terreurdaad was al eens veroordeeld

De man die vrijdagmiddag op de London Bridge in London 2 mensen heeft doodgestoken, en nog 3 anderen verwondde, was al eens veroordeeld. Dat heeft de politie van London vannacht bevestigd. Het gaat om een 28-jarige man die in 2012 veroordeeld werd voor "aan terreur gerelateerde misdrijven". Sinds vorig jaar was hij uit de gevangenis, maar stond nog onder elektronisch toezicht.

De Londense politie kreeg kort voor 14 uur een melding binnen van een steekpartij aan de London Bridge. Daarbij zijn twee doden gevallen en drie andere slachtoffers zijn voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De vermoedelijke dader is door de politie neergeschoten. Hij is later aan zijn verwondingen overleden. De dader had een valse bommengordel aan.

"Even voor 14 uur lokale tijd heeft er iemand met een mes mensen aangevallen op London Bridge. Het lijkt er nu op dat er een aantal mensen gewond zijn geraakt. Gewapende agenten waren heel snel ter plaatse en die hebben de vermoedelijke dader op de brug waarschijnlijk neergeschoten", meldt NOS-correspondent Tim de Wit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Even voor 14 uur lokale tijd heeft er iemand met een mes mensen aangevallen op London Bridge
NOS-correspondent Tim De Wit

BBC-correspondent John McManus was ter plaatse en getuigt over het incident op de London Bridge. "Er leek een gevecht gaande te zijn aan de andere kant van de brug. Verschillende mannen vielen een andere man aan. De politie was snel ter plaatse en toen werden een aantal schoten afgevuurd," aldus McManus.

(Lees verder onder de tweet)

De politie heeft de situatie verduidelijkt op een persconferentie. Daarin bevestigen ze dat ze het incident beschouwen als een terreurdaad. De precieze omstandigheden zijn nog niet helemaal duidelijk, maar de politie bevestigde wel dat ze de dader hebben neergeschoten en dat die intussen overleden is. Er werd eerder ook bericht dat de dader een bommengordel droeg, maar die blijkt nep te zijn.

Op sociale media circuleren beelden van het incident. Verschillende getuigen hebben verklaard dat er een gevecht op de brug uitbrak. Een tiental mensen houdt een andere man tegen de grond. De politie trekt daarop enkele mensen terug om dan een schot te lossen op de man. 

"De plaats waar de steekpartij plaatsvond, is ook de plaats waar 2,5 jaar geleden een terreuraanslag is gepleegd. Daarbij vielen verschillende doden. De paniek onder de mensen die hier waren, was bijzonder groot", meldt Tim de Wit in "Terzake".

Intussen heeft de Britse premier Boris Johnson zijn medeleven betuigd met de slachtoffers en hun families. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan sprak zijn steun uit voor de slachtoffers. Khan heeft het ook over een "heroïsche daad" van omstaanders die de dader in bedwang zouden hebben gehouden.

Radio 2-presentatrice Christel Van Dijck was in de buurt toen het steekincident plaatsvond. In het radioprogramma "Spits" getuigt ze hierover. "We hadden net gehoord dat er iets was gebeurd op de London Bridge toen we plots mensen zagen lopen. De uitbater van een restaurant waar ik zat, riep meteen dat we onder de tafel moesten kruipen. We wisten niet wat er aan de hand was. Mensen riepen dat er werd geschoten", aldus Van Dijck.

De uitbater van een restaurant waar ik zat, riep meteen dat we onder de tafel moesten kruipen. Mensen riepen dat er werd geschoten

Radio 2 presentatrice Christel Van Dijck

Van Dijck gaat verder: "We zijn allemaal naar binnen gegaan en de eigenaar van het restaurant heeft meteen alles afgesloten en ons begeleid naar de kelder. Later vertelde hij dat hij de aanslagen van twee jaar geleden in Londen had meegemaakt. Het personeel leek goed getraind, want ze gaven ons meteen water en we werden aangemaand om rustig te blijven."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen