vrouwen in Soedan eisen aftreden regimegezinde rechters (aug 2019)

Vrouwen in Soedan niet langer onderdrukt door wetgeving

De overgangsregering in Soedan heeft enkele opmerkelijke maatregelen goedgekeurd. Ze heeft de partij van oud-dictator Omar Bashir ontbonden én ook een wet op de openbare orde geschrapt die strenge regels oplegde aan vrouwen. De leiders van het volksprotest dat Bashir in april ten val bracht, zijn opgelucht dat hun twee belangrijkste eisen worden ingewilligd.  

Dertig jaar lang was de partij van Omar Bashir alleen aan de macht. De Nationale Congrespartij was een strikt islamitische partij die de touwtjes in handen had in heel het staatsapparaat en alle geledingen van de Soedanese maatschappij. Nu heeft de overgangsregering de partij geschrapt, na een marathonzitting van 14 uur. Premier Abdalla Hamdok noemt het geen wraak, maar een maatregel om de waardigheid van het Soedanese volk te bewaren. 

Dit is geen wraak, maar het herstel van de waardigheid van het Soedanese volk

Dat de NCP geschrapt wordt, heeft grote gevolgen. Alle bezittingen en geld van de partij worden overgedragen aan de schatkist. "Veel van die tegoeden waren al die tijd gebruikt om instellingen te creëren die als een soort van parallelle staat functioneerden", zegt de minister van Justitie.  Bovendien mag tien jaar lang geen enkel partijsymbool nog gebruikt worden in politieke activiteiten. 

De partij zelf reageert woest. Ze zegt dat de tegoeden van de partij in beslag worden genomen om de economische crisis op te lossen. "Het is een moreel schandaal en een intellectuele mislukking van de onwettige regering", schrijft de partij op haar Facebookpagina.  

Vrouwen mogen hoofddoek afwerpen en broek dragen

Dat de gevreesde partij van Bashir uit het politieke en publieke leven verdwijnt, is een grote overwinning voor de beweging die het protest tegen Bashir op gang bracht. Uiteindelijk werd hij in april door militairen opzijgezet. 

Maar al even belangrijk is dat de beruchte Wet op de Openbare Orde ook wordt geschrapt. Die wet legde conservatieve islamitische regels op aan vrouwen. Naar buiten komen met een broek of zonder sluier was streng verboden. Vrouwen mochten ook niet op plaatsen komen met andere mannen zonder dat hun eigen echtgenoot of een mannelijk familielid erbij was. Deden ze dat toch, dan konden ze worden gegeseld.

Premier Hamdok noemde de regels "een middel tot uitbuiting,  vernedering en agressie". 

"Vrouwelijke martelaressen verdienen dit"

Meteen nadat de maatregelen bekend raakten, trokken uitbundige burgers toeterend de straat op in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Ook op sociale media  werd opgelucht gereageerd.

Mensenrechtenactiviste Hadia Hasaballah zei dat de intrekking van de wet aantoont dat de streng islamitische ideologie faalt. "De beslissing om de wet op de openbare orde te schrappen is het orgelpunt van 30 jaar moedige strijd door vrouwen. De vrouwelijke martelaressen verdienen dit."

Intussen blijft het lot van de afgezette president Omar Bashir onzeker. Het Internationaal Strafhof in Den Haag eist al jarenlang dat hij wordt uitgeleverd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de westelijke provincie Darfoer, tijdens de opstand daar begin jaren '90. Maar de militairen weigeren voorlopig. Bashir zit in een cel in de hoofdstad Khartoem. Hij is ook aangeklaagd wegens corruptie. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen