Videospeler inladen...

Kleine overwinning voor Delphine Boël in strijd om erkend te worden als dochter van koning Albert

Delphine Boël heeft een kleine overwinning geboekt in haar strijd om erkend te worden als dochter van koning Albert II. Het openbaar ministerie heeft het Hof van Cassatie gevraagd om koning Albert II te verplichten een DNA-staal af te staan. Het Hof van Cassatie beslist op 13 december.

Het Hof van Cassatie onderzoekt de cassatieberoepen die koning Albert II heeft ingesteld tegen de arresten van het Brusselse hof van beroep.  In die twee arresten had het Hof geoordeeld dat Jacques Boël niet de wettelijke vader van Delphine was én dat Albert II een DNA-staal moest afstaan.

Het advies van het openbaar ministerie aan het Hof van Cassatie luidde alvast om Albert II geen gelijk te geven en de beroepen te verwerpen. Het parket vond dat koning Albert zich niet kon mengen in de vraag of Jacques Boël al dan niet de vader is. Dat advies is toch een kleine stap voorwaarts in de vaderschapserkenning van koning Albert II, maar zeker geen garantie. Het Hof kan nog steeds beslissen om het advies naast zich neer te leggen. 

De juridische strijd uitgelegd

Delphine Boël stapte 6 jaar geleden voor het eerst naar de rechtbank om zich te laten erkennen als dochter van koning Albert II. Delphine zegt al jaren dat de voormalige vorst haar biologische vader is. Hij zou met haar moeder -barones Sybille de Selys Longchamps- een affaire hebben gehad toen Delphine geboren werd. 

Die strijd tot erkenning heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Zo besliste de rechtbank eerst dat Jacques Boël, de man die getrouwd was met de moeder van Delphine, haar wettelijke vader was. Eind oktober vorig jaar besliste het Brussels hof van beroep daar helemaal anders over: Jacques Boël is niet de - juridische of biologische - vader van Delphine én koning Albert II moest een DNA-staal afstaan om aan te tonen of hij al dan niet de vader is. Het is tegen deze uitspraken dat koning Albert II toen cassatie aantekende. 

Omdat koning Albert II weigerde om een DNA-staal af te staan, besliste het hof van beroep dat hij per dag een dwangsom van 5.000 euro moest betalen zolang hij geen DNA afstond. Daardoor kon de voormalige vorst toch overgehaald worden om het DNA-staal af te staan. Het resultaat blijft wel geheim tot het Hof van Cassatie zich heeft uitgesproken over het vaderschap van Jacques Boël. Dat zal op 13 december gebeuren. 

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen