President Bolsonaro (links, zonder uniform) en Leonardo DiCaprio.

Braziliaanse president: "Leonardo DiCaprio geeft geld aan organisaties om Amazonewoud in brand te steken"

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd dat Hollywood-ster Leonardo DiCaprio het aansteken van branden in het Amazonewoud financiert. Volgens Bolsonaro heeft DiCaprio geld gegeven aan het Wereldnatuurfonds, dat branden laat aansteken om er foto's en video's van te maken en zo meer fondsen te werven. DiCaprio ontkent het WWF gesteund te hebben en het WWF ontkent geld te hebben gekregen van DiCaprio. 

President Bolsonaro maakte de opmerking tijdens een korte ontmoeting met de pers voor de presidentiële ambtswoning. "Die Leonardo DiCaprio is een coole kerel, niet?", zo zei hij. "Geld geven om de Amazone in brand te steken."

Bekijk hier wat Bolsonaro zei over DiCaprio:

Videospeler inladen...

Bolsonaro gaf geen bewijzen voor zijn beschuldiging en hij weidde er verder niet over uit. Het is de laatste in een reeks van tirades en beschuldigingen van de rechtse president over wie er schuld treft voor de bosbranden in het Amazone-gebied, die dit jaar veel talrijker waren dan de vorige jaren.

In dat verband zijn vier leden van de brandweer van de Braziliaanse ngo Alter do Chaõ dinsdag gearresteerd omdat ze ervan beschuldigd werden opzettelijk brand te hebben gesticht om de branden vast te leggen op foto en video, en zo meer schenkingen te krijgen. Het Wereldnatuurfonds WWF zou dan weer betaald hebben voor het beeldmateriaal. 

Politici en andere ngo's hebben de arrestatie fel bekritiseerd en zeggen dat ze een onderdeel is van een georchestreerde campagne van de regering-Bolsonaro om milieugroeperingen het leven moeilijk te maken en hen te criminaliseren. Een rechter heeft intussen de vrijlating van de brandweerlui bevolen. 

Bosbrand in het Amazone-woud.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"WWF gaf geld voor foto's"

Het lijkt erop dat de president commentaar gaf op eerdere beweringen van hem tijdens een live-webcast. 

Donderdag zei Bolsonaro tijdens die webcast: "En wat heeft de ngo dan gedaan? Wat is het makkelijkst? Steek het bos in brand. Neem foto's, maak een video. WWF voert campagne tegen Brazilië, het neemt contact op met Leonardo DiCaprio, hij schenkt 500.000 dollar."

"Een deel daarvan ging naar de mensen die branden aan het stichten waren. Leonardo DiCaprio, je draagt bij aan het vuur in de Amazone, en dat kan zomaar niet." 

Een soldaat van het Braziliaanse leger rust uit tijdens bluswerkzaamheden in de Amazone.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

WWF en DiCaprio ontkennen

Di Caprio, die zich inzet voor de strijd tegen de opwarming van de aarde, heeft een stichting, de Leonardo DiCaprio Foundation, die zich toelegt op projecten die 'kwetsbare diersoorten beschermt tegen uitsterven'. 

Hij ontkende echter dat de stichting geld gegeven heeft aan het WWF of aan de Brazilaanse ngo Alter do Chaõ. "Hoewel ze steun waard zijn, hebben we de organisaties die nu onder vuur liggen, niet gefinancierd", zo stelde hij in een verklaring. 

Ook het WWF ontkende dat het geld had gekregen van DiCaprio, en het ontkende ook dat het de brandweerlui betaald had voor beeldmateriaal. 

Bolsonaro en zijn regering krijgen veel kritiek voor de toenemende ontbossing in de Amazone. Zowel de president als zijn minister van Milieu promoten ontwikkeling in een aantal beschermde gebieden en stellen dat milieuregels en regels die de inheemse bevolking beschermen de economische ontwikkeling van Brazilië in de weg staan.

Critici van de president en milieubeschermers stellen dat mensen die het woud in brand steken om het land te claimen, zich daardoor aangemoedigd voelen en driester gaan optreden. Ook krijgt de president, die het leger heeft ingezet om de branden te blussen, het verwijt dat hij te laat is opgetreden en te weinig gedaan heeft.

Vee loopt rond in pas gerooid woud, in de rook van de bosbranden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"NGO's steken woud in brand"

Bolsonaro zelf ziet dat anders en hij heeft herhaaldelijk de schuld voor de bosbranden bij verschillende partijen gelegd. In een Facebookpost in augustus schreef hij: "Alles wijst erop dat ngo's naar de Amazone trekken om het woud in brand te steken". Toen hem gevraagd werd of hij daar bewijzen voor had, zei de president dat hij "geen uitgeschreven plan had, zo werkt dat niet".

Een dag later zei hij dat het mogelijk was dat boeren het regenwoud in brand staken, maar een maand later viel hij de "leugenachtige media" aan omdat die berichten dat het regenwoud door de branden verwoest werd. 

Federale aanklagers in Brazilië zeggen dat hun onderzoek wijst op mensen die land willen claimen als de belangrijkste verdachten voor de branden in de Amazone, en niet ngo's of brandweerlui.

Veetelers, boeren en illegale houtkappers gebruiken al lang vuur om land in de Amazone vrij te maken. Dit jaar waren de branden in augustus evenwel bijzonder talrijk. Er werden er meer dan 30.000 geteld, drie keer zoveel als in augustus vorig jaar.  

Meest gelezen