Videospeler inladen...

2 Belgische IS-vrouwen zijn opnieuw in ons land: wat gebeurt er nu met hen?

Fatima Benmezian, één van de twee Belgische IS-vrouwen die gisteren vanuit Turkije naar ons land uitgewezen werd, wordt deze voormiddag verhoord door de politie in Antwerpen. Haar zus, Rachma Benmezian, is volgens haar advocaat momenteel te ernstig verwond om ondervraagd te worden. Vandaag beslissen de gevangenissen van Antwerpen en Brugge ook welk regime de twee Belgische IS-vrouwen krijgen. 

Fatima Benmezian en haar zus Rachma Benmezian zitten sinds gisteren respectievelijk in de gevangenissen van Antwerpen en Brugge. De zussen van 24 en 31 zijn vanuit Turkije uitgewezen naar ons land, nadat ze gevlucht waren uit kampen in Syrië. Beiden zitten nu bij ons in de cel, omdat ze elk vijf jaar cel gekregen hebben voor terrorisme.

Twee verschillende gevangenissen dus, omdat Rachma medische zorgen nodig heeft. "Ze is ernstig gekwetst door granaatscherven, maar is niet levensbedreigend gewond," zeggen haar advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. "Daardoor kan zij momenteel niet verhoord worden door de federale gerechtelijke politie."

Rachma is ernstig gekwetst door granaatscherven

Haar zus wordt deze voormiddag wel verhoord door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. Of dat omwille van veiligheidsaspecten is, of in het kader van een nieuw dossier, is nog niet duidelijk. "Het zou me niet verbazen dat de politie vragen gaat stellen over haar vluchtverhaal," zegt Lahlali. "Ik kan perfect begrijpen dat men vanuit veiligheidsperspectief meer wenst te weten over hoe ze uiteindelijk in Turkije is beland. Maar het is ook niet uitgesloten dat de vrouw geconfronteerd wordt met nieuwe feiten." Dat zou kunnen betekenen dat er een nieuw strafdossier wordt opgestart. 

Ik kan perfect begrijpen dat de politie vanuit veiligheidsperspectief meer wenst te weten over hoe ze uiteindelijk in Turkije is beland

Advocaat Abderrahim Lahlali

De advocaten gaan nu ook met hun cliënten bespreken of ze al dan niet verzet aantekenen tegen hun vonnis. Dat is mogelijk, omdat de vrouwen niet aanwezig waren tijdens hun proces. Het zou betekenen dat het volledige proces opnieuw moet gedaan worden. Voorlopig hadden de advocaten enkel nog maar contact met de ouders van de zussen, niet met de zussen zelf. 

Normaal gevangenisregime of specifiek veiligheidsregime?

Vandaag beslissen de gevangenissen van Antwerpen en Brugge ook welk gevangenisregime de twee Belgische IS-vrouwen krijgen. De gevangenisdirecteurs gaan hun dossiers bekijken en daarna beslissen welke begeleiding ze krijgen. "Of zij contact hebben met andere gedetineerden en op welke manier zij hun detentie zullen ondergaan, is afhankelijk van die screening. Indien het dossier het toelaat, kunnen zij een normaal regime krijgen. Anders kan de directeur beslissen om een veiligheisregime op te leggen," zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.  

Of zij contact hebben met andere gedetineerden en op welke manier zij hun detentie zullen ondergaan, is afhankelijk van de screening

Kathleen Van De Vijver, Gevangeniswezen

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen