Videospeler inladen...

Klimaatactivisten bestormen bruinkoolmijnen in oosten van Duitsland

Duizenden tegenstanders van bruinkoolontginning en het opwekken van elektriciteit met bruinkool, betogen in het oosten van Duitsland. Daarbij zijn activisten de mijnen binnengedrongen. In Jänschwalde, in de regio Lausitz, kwam het tot schermutselingen tussen klimaatbetogers en de politie.

Tot de actiedag was opgeroepen door de organisatie "Ende Gelände", een organisatie die de bruinkoolmijnen dicht wil. De organisatie voert al jaren actie aan de buinkoolmijnen in het oosten van Duitsland, maar ook in het westen van het land. 

De acties van vandaag waren aangekondigd. De politie was massaal aanwezig in de buurt van de mijnen en de elektriciteitscentrales die op kolen draaien. Toch konden honderden activisten de mijnen binnendringen.

In de mijn van Jänschwalde bezetten 400 betogers de treinsporen, die de kolen van de mijnen rechtstreeks naar de elektriciteitscentrale brengen. Toen de politie de betogers wilden oppakken, kwam het tot duw- en trekwerk. Volgens de openbare omroep RBB werden daarbij drie agenten gewond.

Bekijk hier beelden van het protest in de mijn van Jänschwalde:

Videospeler inladen...

Volgens de activisten doet de Duitse regering te weinig. De regering heeft besloten dat de mijnen ten laatste in 2038 dicht moeten. Sinds de "energiewende" en de Duitse beslissing om uit kernenergie te stappen, is bruinkool een belangrijke bron voor de elektriciteitsproductie. Maar volgens de manifestanten is dat te laat en moeten de mijnen onmiddellijk dicht. 

Naar aanleiding van de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen, trok VRTNWS naar de Lausitz, om te praten met voor- en tegenstanders van de bruinkoolwinning. Beluister en bekijk hier de reportages.

Videospeler inladen...

Meest gelezen