"Labels" volgt Adil El Arbi en Bilall Fallah in Hollywood: "Rijk? Ze hebben ons echt rosse centjes gegeven"

Na de films "Black" en "Patser" zijn Adil El Arbi (31) en Bilall Fallah (33) naar Hollywood verhuisd. Ze regisseren er "Bad boys for life" met wereldster Will Smith in de hoofdrol. Het duo nodigde VRT NWS-reporter Yassine Atari exclusief uit op en naast de set voor de onlinedocureeks "Labels". Ze werken zich in Miami uit de naad om alle scènes op tijd in te blikken. Van glamour is geen sprake. Tussen de opnames door zijn El Arbi en Fallah opvallend openhartig. Over hun geloof en hun ambities. En over Marokkaan zijn, hier en in de grote Hollywoodmachine.

Onder de titel "Mocro's in Hollywood" volgt reporter Yassine Atari de Belgisch-Marokkaanse regisseurs El Arbi en Fallah tijdens hun laatste draaidagen voor "Bad boys".  Ze hebben er intussen meer dan zestig draaidagen opzitten, het project zelf duurt al tien maanden. "We zijn kapot, man", klinkt het in koor na makkelijk 30 uur wakker te zijn gebleven.

El Arbi en Fallah vinden dat ze best een "surreële droom" beleven. "We beseffen het niet. We zijn bezig met onze idolen, maar zijn aan het werk." Als ze al eens een momentje vrij hebben, staat El Arbi (foto onder) in de fitness. "Ik drink geen alcohol en ik ben bang van medicatie dat een invloed kan hebben, dit is mijn drugs. Ik ben Marokkaan, dat zijn patsers die willen op het strand er goed uitzien", vertelt de filmmaker met een kwinkslag.   

Hey, we zijn Marokkanen én we maken films, we zijn allemaal hetzelfde

Adil El Arbi

El Arbi beseft dat als "Bad boys" uitkomt, de aandacht "exponentieel zal stijgen", want je bent ineens "een Hollywoodregisseur van een grote film met supersterren". Hij wil die aandacht graag positief gebruiken voor de moslim- en Afrikaanse gemeenschap. "Hey, we zijn Marokkanen/Arabieren én we maken films, we zijn allemaal hetzelfde",  legt El Arbi uit.

Het avontuur in de VS is een emotionele achtbaan geweest, maar wel gelukkig een avontuur met twee, zo blijkt. Fallah: "We zijn dubbel zo productief geweest. Mocht ik alleen geweest zijn, ik zou echt crazy/loco geworden zijn."

Poen scheppen? We zijn supergoedkoop

Fallah ontkracht ook de fantasie dat hij en El Arbi nu "binnen zijn" dankzij hun project in Hollywood en dat ze een jetsetleven leiden. "Nee. Op dit moment kan ik overleven. Ik kan nu niet ineens een auto of groot appartement kopen. Dat zijn grote beslissingen. Geld is nog niet op het level dat we zijn, snap je? Ze hebben echt rosse centjes aan ons gegeven. We zijn supergoedkoop. Eens de film uit is, zal dat beginnen veranderen." 

Ook El Arbi bevestigt dat. "Ik weet wat het is om geen geld te hebben, om schulden te hebben. Die stress van jaren, dát blijft. Armoede blijft een trauma, waardoor je blij bent met weinig. Als deze film flopt, is het ook gedaan met het Hollywoodverhaal."

Bekijk hier de nieuwe aflevering van "Labels":

Meest gelezen