(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitse sociaaldemocratische regeringspartij krijgt voorzittersduo dat erg kritisch is voor regering-Merkel

Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken wordt verrassend het nieuwe voorzittersduo van de SPD, de Duitse sociaaldemocraten. Het duo versloeg verrassend vice-kanselier Scholz. Het resultaat is een vingerwijzing naar de huidige SPD-top en naar de regering-Merkel.

Norbert Walter-Borjans is oud-minister van Financiën van Duitslands grootste deelstaat Noordrijn-Westfalen. Saskia Esken is parlementslid voor de SPD. Beide komen uit de linkerflank van de partij. Ze haalden het met 53 procent van de stemmen van het duo Scholz en Geywitz, die tot het partij establishment behoren en 45 procent haalden. 

Hun verkiezing betekent dat de SPD-leden echt hun buik vol hebben van de huidige partijkoers en van de huidige regering Merkel. Walter Borjans en Esken hebben campagne gevoerd tegen de voortzetting van de huidige coalitie tussen de christendemocraten van de CDU/CSU van Merkel en de SPD zelf.

Volgens het nieuwe voorzittersduo weegt de SPD veel te licht in de coalitie. Ze willen het coalitieverdrag opnieuw onderhandelen en als de CDU en CSU dat niet willen, vindt het nieuwe duo dat de partij de coalitie maar moet opblazen. Volgende week houdt de SPD congres. Dan wordt ook over de voortzetting van de coalitie gesproken.

De SPD doet het momenteel barslecht in de peiling: de sociaaldemocraten zouden 14 procent halen, nog 6 procent minder dan de historisch slechte uitslag bij de verkiezingen in 2017.

Volgende week moet ook de partijdag het nieuwe duo nog officieel bevestigen. 

Meest gelezen