Videospeler inladen...

Philippe Goffin vervangt Didier Reynders (MR) als minister in de federale regering

De franstalige liberale partij MR heeft de opvolging van Didier Reynders in de federale regering geregeld.  Philippe Goffin neemt de bevoegdheden Buitenlandse Zaken en Defensie over.  Nieuwe vice-premier wordt de huidige begrotingsminister David Clarinval.

Kersvers MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft de vervanging van Didier Reynders binnen de federale regering geregeld.  Reynders begint  op 1 december  als Europees commisaris voor Justitie. MR- Kamerlid  Philippe Goffin volgt hem op als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie.  

Reynders was binnen de federale regering ook bevoegd voor Beliris, de federale dienst voor Brusselse infrastructuurprojecten en de federale culturele instellingen. Die bevoegdheden komen nu terecht bij premier Sophie Wilmès.  Als vice-pemier wordt Reynders vervangen door minister van Begroting David Clarinval. 

Wie is Philippe Goffin?

De 52-jarige Goffin is sinds 2001 burgemeester van Crisnée in Luik.  In 2010 werd hij verkozen als Kamerlid.  Van 2014 tot 2019 was hij daar voorzitter van de commissie Justitie.  Goffin was ook kandidaat bij de recente voorzittersverkiezing bij de MR.  In de eerste ronde behaalde hij daar 11 procent van de stemmen,  goed voor een vierde plaats.

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft Goffin bij de interne debatten bij de voorzittersverkiezingen zijn capaciteiten voldoende bewezen.  Ook zijn kennis van het Nederlands en zijn parlementaire ervaring als voorzitter van de commissie Justitie zijn een pluspunt.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen