Videospeler inladen...

Tienduizenden Italianen op straat tegen extreemrechts: wie zijn "de sardines"?

In de Italiaanse stad Firenze zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen extreemrechts en tegen de  voormalige Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. De voorbije twee weken kwam de protestbeweging - die zichzelf de "sardines" noemt - al op verschillende andere plekken op straat. Wie zijn ze? En vanwaar komen ze?  

Vier jonge Italianen zaten begin deze maand samen te eten toen ze beslisten om te starten met hun protest. Aanleiding zijn de regionale verkiezingen begin volgend jaar in onder meer Emilia-Romagna, een regio die traditioneel eerder links is. Salvini, de leider van de radicaal-rechtse Lega én de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, voert er momenteel volop campagne. 

Niet echt verwonderlijk, aangezien zijn partij eerder ook het bestuur van Umbrië kon overnemen, wat ook lange tijd een links bastion was. Salvini wil naar eigen zeggen nu ook Emilia-Romagna "bevrijden van het linkse juk" en kan er pleinen vol krijgen met supporters. Volgens peilingen zou de partij het ook kunnen halen. 

AFP or licensors

De vier jonge Italianen wilden naar eigen zeggen reageren en organiseerden twee weken geleden een protestmars in Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna. Ze plaatsten een evenement op Facebook en hoopten op 6.000 aanwezigen. Het werden er uiteindelijk dubbel zoveel, zo zeggen lokale media. 

Als symbool kozen ze de sardine. Ze willen tonen dat ook zij pleinen vol kunnen krijgen. Pleinen waarbij mensen dicht tegen elkaar staan omdat ze met zoveel zijn. Als sardines in een blik, dus. 

We proberen fatsoen in het publieke debat te krijgen

Mattia Santori, een van de oprichters van de sardines

Na de eerste betoging volgde vrij snel een tweede, in het kleinere Modena. Daar kwamen zo'n 7.000 mensen ter plaatse. Foto's en filmpjes verschenen op sociale media en plots begonnen ook andere mensen soortgelijke protesten te organiseren op andere plekken. 

"We willen tonen dat we populisme kunnen verslaan met ideeën. Met onze hersenen", zo zei Mattia Santori, een van de vier mensen die de protestbeweging begon. Met de acties willen ze ingaan tegen de "anti-migratieboodschappen van de Lega, die sociale media domineren". "We proberen fatsoen in het publieke debat te krijgen."

Mattia Santori, een van de oprichters, vanavond in Firenze.
AFP or licensors

Concreet pleiten ze voor "inclusieve wetten", pro-migratie en pro-milieumaatregelen. Hun ideeën kruisen met die van de klimaatbeweging Fridays for Future en ze gaan ook gezamenlijke evenementen organiseren. 

In twee weken tijd kwam de beweging al zo'n tien keer op straat. Vaak kwamen enkele duizenden mensen mee protesteren. Het gaat vooral om studenten, jonge werkenden en gezinnen. Vanavond was er een actie in Firenze, waar volgens de organisatie zelf 40.000 mensen aanwezig waren. 

Bekijk hieronder de beelden uit Firenze vanavond en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Maar een politieke partij zijn ze niet, zo benadrukken ze met klem. En dat willen ze ook niet worden. De organisatoren vragen ook aan de deelnemers om geen vlaggen of borden met beledigingen mee te brengen en ook politieke partijen zijn niet welkom. In de plaats brengen velen wel een foto of een tekening van een sardine mee. Ze zingen ook "Bella ciao", een nummer dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt tegen de Italiaanse fascisten.

Het lijkt er ook op dat de beweging aan kracht wint. "We worden overspoeld met aanvragen om acties te organiseren, in Italië, maar ook daarbuiten", zegt Santori. 

Op 14 december plannen de "sardines" een nationale actie in de hoofdstad Rome. Daar hopen ze zo'n miljoen mensen bijeen te krijgen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen