"Stookalert" in Noord-Nederland: "Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en geurhinder"

In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een stookalert afgekondigd. Dat betekent dat een paar miljoen Nederlanders vriendelijk gevraagd wordt geen hout te branden.  

Volgens het instituut staat er te weinig wind. Daardoor blijft de rook hangen. Het advies is dan ook simpel: als je geen hout stookt, kan je ook geen rook hebben die blijft hangen. "Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en geurhinder bij uzelf en uw omgeving", aldus het RIVM.

Het is al de tweede keer dit jaar dat Nederland zo'n stookalert afkondigt. Ook op 1 november was dat het geval. De waarschuwing nu geldt voor de provincies Drenthe, Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland.

Volgens de NOS bleek begin dit jaar uit onderzoek dat de helft van de Nederlanders wel eens last heeft van de rook van houtkachels, open haarden en vuurkorven. 

Meest gelezen