Vijf mannen uit container haven Zeebrugge gehaald

In de haven van Zeebrugge zijn vijf transmigranten aangetroffen in een bulkcontainer. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. Volgens procureur Frank Demeester waren de omstandigheden voor de transmigranten levensgevaarlijk.

De bulkcontainer met bolletjes polyethyleen stond op de kaai. De chauffeur die de container kwam ophalen, stelde vast dat één van de vier mangaten aan de bovenkant niet meer verzegeld was. De scheepvaartpolitie ontdekte in de container inderdaad een Tunesiër, een Syriër en drie Libiërs. De transmigranten zouden naar eigen zeggen al meer dan een dag in de bulkcontainer gezeten hebben. Ze hingen rond in de kuststreek, maar probeerden regelmatig via Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken.

In dergelijke container worden bolletjes polyethyleen in een dichtgesmolten plastieken zak vervoerd. De dichtgesmolten zak zorgt ervoor dat de bolletjes hermetisch afgesloten worden en in de beste omstandigheden naar de klant kunnen worden gebracht. De transmigranten hadden echter de plastieken zak gescheurd om in de container te kunnen kruipen. Daardoor moest de lading volledig afgekeurd worden. Bovendien hadden de vluchtelingen er de verkeerde container uitgepikt, want de bolletjes zouden naar Frankrijk vervoerd worden, niet het Kanaal over.

"De binnengedrongen transmigranten hebben zichzelf ook in levensgevaarlijke omstandigheden gebracht, gezien de kans reëel is dat zij op een gegeven ogenblik geconfronteerd worden met een zuurstofgebrek in de bulkcontainer", aldus procureur Frank Demeester. Volgens de magistraat mensensmokkel en -handel konden de indringers ook wegzakken tussen de bolletjes polyethyleen. "Indien men op dat ogenblik geen hulp kan bekomen, is de kans op overlijden reëel."

Meest gelezen