Videospeler inladen...

Aalst wil carnaval zélf schrappen van Unesco-werelderfgoedlijst, maar dat kan officieel niet: "Nooit eerder gebeurd"

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA), gaat naar eigen zeggen Aalst Carnaval zélf laten schrappen van de Unesco-werelderfgoedlijst. Dat zegt hij aan VTM Nieuws en bevestigt hij aan onze redactie. De stad ging ervan uit dat het zijn erkenning zou verliezen na de commotie rond de Joodse praalwagen en wil de eer aan zichzelf houden. Maar momenteel is er wel geen procedure om dat effectief te doen. 

Aalst Carnaval kwam in opspraak na zijn laatste editie, door de praalwagen van carnavalsgroep Vismooijlen. De poppen, die joden moesten voorstellen, hadden grote haakneuzen, pijpenkrullen en bezaten een geldkist. De groep wilde hiermee duidelijk maken dat ze krap bij kas zaten en een sabbatjaar namen, en volgend jaar een mooiere praalwagen zouden maken.

Er kwam uit verschillende hoeken heel wat kritiek op de praalwagen, ook uit het buitenland. Zo vond de VN-organisatie Unesco dat de vrijheid van meningsuiting geen dekmantel voor haat mocht zijn. De karikaturen waren respectloos en in strijd met de geest van het immateriële erfgoed, klonk het. En dus werd er bekeken of de Aalsterse traditie zou worden geschrapt van de werelderfgoed-lijst.

Bekijk hier beelden van de omstreden praalwagen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Verwijten

Het zag ernaar uit dat dat ook zou gebeuren, op een conferentie midden december. Maar Aalst neemt nu de vlucht vooruit en kondigt aan dat het zélf van de lijst stapt. "We hebben het gehad met die verwijten", zegt burgemeester D'Haese. "Wij zijn geen antisemieten of racisten. Al wie dat blijft beweren, is te kwader trouw."

De burgemeester is een grote voorstander van vrije meningsuiting en weigert censuur op het carnavalsgebeuren. "Wat men ook probeert, wij zullen ons niet laten censureren. Die stoet gaat al 90 jaar uit in Aalst, en we hebben nog maar heel weinig problemen gehad. Ik heb geloof in het gezond carnavalsverstand."

Geen procedure

Alleen: momenteel is er geen officiële procedure om jezelf te laten schrappen als werelderfgoed, zo zegt Jorijn Neyrink, expert immaterieel erfgoed en ook lid van de Vlaamse Unesco-commissie. Zij volgt dit dossier ook op. "Maar anderzijds is er ook geen procedure waardoor Unesco zélf iets kan schrappen van de lijst."

Wat er nu gaat gebeuren, is onduidelijk. "Het is afwachten hoe Unesco hiermee omgaat. Een belangrijke regel bij Unesco is alleszins dat een bepaalde traditie enkel erfgoed kan worden als de gemeenschap daarvoor zélf de toestemming geeft. Nu Aalst zelf zegt dat het eruit wil stappen, is die toestemming eigenlijk weg."

Het zou de eerste keer zijn wereldwijd dat iets van de werelderfgoedlijst wordt geschrapt. 

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reactie van Het Forum der Joodse organisaties:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek met de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) in "De afspraak":

Videospeler inladen...
kasto80