Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Protest in Hongkong: politie gebruikt opnieuw traangas, dankwoorden voor Trump en jonge kinderen stappen mee

In Hongkong is er na twee weken van relatieve rust opnieuw traangas ingezet door de politie tegen betogers. Eerder vandaag vonden twee vreedzame betogingen plaats. Een ervan was gericht tegen het gebruik van traangas door de politie. In een tweede mars stapten manifestanten naar het Amerikaanse consulaat, om hun dank te betuigen aan de Verenigde Staten voor hun steun aan het antiregeringsprotest in Hongkong. 

Sinds de lokale verkiezingen vorige week zondag, die met een verpletterende meerderheid werden gewonnen door anti-Chinese partijen, was het relatief rustig in Hongkong. 

Al sinds een half jaar woedt daar protest tegen de regering. De laatste weken waren de betogingen bijzonder gewelddadig.

Vandaag is er dus weer traangas ingezet om een betoging uiteen te drijven. De politie was massaal uitgerukt omdat er gevreesd werd dat de manifestatie uit de hand zou lopen. 

De betogers hebben enkele belangrijke straten geblokkeerd en hebben ook straatstenen naar de politie gegooid. Enkele oproerkraaiers zijn opgepakt.

AFP or licensors

Tijdens een eerdere betoging vanmorgen kwamen een tweehonderdtal betogers op straat om te protesteren tegen het gebruik van traangas door de politie. Bij de manifestanten waren veel gezinnen met jonge kinderen. Volgens de organisator van de mars zijn ouders bezorgd om de gezondheid van hun kinderen, ze zouden hoesten en uitslag krijgen door het traangas.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Een tweede mars trok naar het Amerikaanse consulaat in Hongkong. De manifestanten drukten hun dankbaarheid uit aan de Amerikaanse president Donald Trump, die vorige week wetgeving ondertekende die de mensenrechten in Hongkong moet beschermen. De betogers wapperden met Amerikaanse vlaggen en riepen slogans als "Make Hong Kong great again!". 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Komt er reactie vanuit de regering?

Carrie Lam, de regeringsleider in Hongkong die gesteund wordt door China, zei na de verkiezingen van vorige zondag dat ze overleg met de oppositie zou versnellen, maar daar is voorlopig nog weinig van te merken. 

Hongkong is een voormalige Britse kolonie, die in 1997 terug onder Chinese controle kwam. Er heerst een systeem van "een land, twee systemen" tussen China en Hongkong, waarbij de inwoners van Hongkong meer vrijheden hebben dan de Chinezen.

Het protest kwam op gang door een omstreden wet, die het makkelijker zou maken om inwoners van Hongkong uit te leveren aan China.  De wet is al terug ingetrokken, maar de betogingen blijven voortduren tegen inmenging van China, beperkingen van de democratie en politiegeweld tijdens de betogingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen