AFP or licensors

In China nu gezichtsscan verplicht voor mobiel abonnement: "De overheid houdt je in de gaten"

In China moet je vanaf vandaag een gezichtsscan laten nemen als je een mobiel abonnement wil kopen. De overheid zegt dat ze zo burgers bijvoorbeeld wil beschermen tegen televerkopers of oplichters aan de telefoon. In China wordt er steeds meer met gezichtsherkenningstechnologie gewerkt. Dat leidt ook tot kritiek, omdat de overheid zo steeds meer informatie kan verzamelen over burgers. Eefje Rammeloo, correspondent voor VRT NWS in China, geeft meer uitleg in "De Ochtend" op Radio 1.

De nieuwe regels voor telecomoperatoren werden al aangekondigd in september, maar zijn vanaf vandaag van kracht. "De overheid wil met de gezichtsscans verzekeren dat alle mensen die een mobiel abonnement kopen, identificeerbare personen zijn. Zo willen de autoriteiten naar eigen zeggen vermijden dat televerkopers mensen lastig vallen",  legt Eefje Rammeloo uit, correspondent bij VRT NWS in China. De maatregel zou volgens de autoriteiten ook beschermen tegen criminelen die  burgers aan de telefoon proberen op te lichten.

Eerder moest je om een mobiel abonnement te verkrijgen in China al een kopie van je paspoort inleveren, en een foto. Maar nu gaat de overheid dus nog verder. "Er wordt al heel veel gebruik gemaakt van gezichtsherkenningstechnologie, China is er een wereldleider in", zegt Rammeloo. "Zo zijn er bijvoorbeeld camera's in liften die je op basis van een gezichtsscan meteen naar de juiste verdieping brengen, en is er een dierentuin waar een scanner de houders van een jaarabonnement identificeert."

De overheid verzamelt enorm veel data over haar burgers. Maar wat gebeurt daar allemaal mee?

Eefje Rammeloo, correspondent in China

De autoriteiten bestempelen het gebruik van de nieuwe technologie als vooruitgang, maar er klinkt steeds luidere kritiek op dit soort dataverzameling. "De overheid verzamelt enorm veel data over haar burgers, maar wat gebeurt daar allemaal mee?", zegt Eefje Rammeloo. "Experts in China willen dat er degelijke wetgeving komt, die data beschermt, zodat die niet kan doorverkocht worden aan andere bedrijven."

"De overheid houdt je natuurlijk ook in de gaten", zegt Eefje Rammeloo. In China hangen ook gewoon op straat honderden miljoenen camera's, die burgers in de gaten houden. De overheid zou zo met behulp van gezichtsherkenningstechnologie een database willen maken van alle burgers, en ook een ranking, op basis van fiscale informatie en overheidsdata.

De andere kant van de medaille

"De Chinese overheid maakt zich sterk dat het met gezichtsherkenningstechnologie misdadigers kan opsporen, en ook verdwaalde mensen kan terugvinden", legt Rammeloo uit. "Maar in het Westen van China, in de provincie Xinjiang, worden ook heel veel mensen opgepakt op basis van verzamelde data", zegt ze.

Vooral Oeigoeren, een Turkse etnische minderheid in China, worden zo geviseerd. De Chinese overheid heeft enorme detentiekampen opgericht waar naar schatting tot een miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. 

Daar worden ze volgens de autoriteiten "heropgeleid" tot goede Chinese burgers. Door buitenlandse observatoren worden de zogenaamde opleidingscentra beschouwd als gevangenissen, waar de Oeigoeren met harde hand worden gedwongen om hun moslimidentiteit los te laten.

Beluister hier het volledige gesprek met Eefje Rammeloo in "De Ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen