EU-Commissievoorzitter Von der Leyen begint eerste werkdag met telefoontjes naar wereldleiders

Sinds vandaag is de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie, een van de machtigste posities binnen de Europese Unie. En ook voor oud-premier Charles Michel was het zijn eerste werkdag, als voorzitter van de Europese Raad.

Von der Leyen heeft op haar eerste dag "in office" als Commissievoorzitter meteen telefoontjes gepleegd met de "G7/G20-familie", de economisch belangrijkste landen ter wereld. "Om de wereldwijde uitdagingen efficiënt aan te gaan, moeten we samenwerken", aldus de Europese kopvrouw op Twitter.

Charles Michel is vanaf vandaag dan weer officieel voorzitter van de Europese Raad,  ook wel de Europese president genoemd. Zijn eerste officiële werkdag begon met een ceremonie, om 10 jaar "Verdrag van Lissabon" te vieren, samen met onder meer de nieuwe commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.

Met dat Europese verdrag van Lissabon wijzigde onder meer de werking van de Europese instellingen, en kwam er voor het eerst een Europees president. 10 jaar geleden was dat Herman Van Rompuy, nu is het dus - met Charles Michel - opnieuw een Belg. 

Ursula von der Leyen legt in dit filmpje uit wat haar ambities zijn als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen