Videospeler inladen...

N-VA-voorzitter De Wever: "Paars-groene formatie lijkt begonnen, nauwelijks te geloven dat Open VLD hierin meegaat"  

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever "lijkt het er heel sterk op dat een paars-groene formatie is begonnen". Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat informateur Paul Magnette (PS) in alle discretie heeft samengezeten met de paars-groene partijen, zonder N-VA en CD&V. De Wever is daarbij zeer scherp voor de Open VLD. "Wij kunnen nauwelijks geloven dat de achterban van de Open VLD dit zomaar kan doorslikken", aldus De Wever in "Het Journaal".

Informateur Paul Magnette (PS) zat gisteren samen met de socialisten, de liberalen en de groenen, de paars-groene partijen dus. CD&V en N-VA waren niet uitgenodigd. "Meneer Magnette heeft zichzelf gepromoveerd tot formateur en de paars-groene partijen zijn daarin meegegaan. Dat lijkt me heel kras", reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Wever tackelt hierbij vooral de liberalen van de Open VLD. "De voorstellen van Magnette zijn sociaal-economisch barslecht en ook op vlak van migratie is er geen omslag. Zo'n regering heeft ook maar één derde van de stemmen in Vlaanderen, toch wel de regio die de facturen betaalt. Wij vinden het ongelooflijk en dat met name de Open VLD daar zomaar in mee schuift."

Is hier nu een paars-groene formatie begonnen? "Het lijkt er alleszins heel sterk op", aldus De Wever. Maar de N-VA-voorzitter wil er evenwel niet zelf de stekker (voor de vorming van een paars-gele coalitie met N-VA en PS) uit trekken. "Ik loop niet weg van de tafel. Als men mij morgen zou vragen initiatief te nemen, zal ik dat zeker niet weigeren."

Het vertrouwen van de N-VA in de Open VLD is volgens Bart De Wever nu wel "een moeilijk punt". "Ik heb van hen al twee weken niets meer vernomen. En dan hoor je dat ze achter je rug bij Magnette gaan praten. Ik voel me bekocht."

Vertrouwen in de Open VLD is nu een moeilijk punt

Bekijk de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bij CD&V reageert kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi misnoegd op Twitter. "Compleet respectloos", schrijft hij daar. De Vlaamse christendemocraten lieten vandaag nog verstaan dat dat N-VA aan zet zou moeten komen, om een paars-gele coalitie proberen te vormen.

Meest gelezen