Videospeler inladen...

VN-baas: "We moeten stoppen met onze oorlog tegen de natuur"

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft een duidelijke oproep gedaan aan de vooravond van de Klimaatconferentie in Madrid: "De mensheid moet stoppen met zijn oorlog tegen de natuur". Guterres wees op de nefaste gevolgen van de klimaatopwarming en hekelde een "gebrek aan politieke wil". 

Morgen gaat in de Spaanse hoofdstad de klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start. "Al decennialang is de mensheid een oorlog aan het voeren tegen de planeet. We moeten die oorlog stoppen en de wetenschap zegt ons dat we dat kunnen doen", aldus VN-topman Guterres. 

Guterres wees erop dat de voorbije vijf jaar de warmste ooit geregistreerd zijn. Met de bekende gevolgen: stijging van de zeespiegel, het smelten van de poolkappen, droogtes. "We worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis. Het kantelpunt (waardoor de mens de opwarming zelf niet meer in de hand zal hebben, red.) is in zicht en komt er snel aan."

De VN-baas is naar eigen zeggen wel hoopvol over de mobilisatie van jongeren, burgers, steden en bedrijven. "Maar de politieke wil ontbreekt nog altijd." Guterres doelde daarmee onder meer op de aanpak van fossiele brandstoffen. "De inspanningen van de internationale gemeenschap om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn totaal onvoldoende."

Bekijk hier de toespraak van VN-baas Guterres:

Videospeler inladen...

Meest gelezen