AFP or licensors

Volgens Britse premier Johnson nog 74 andere veroordeelde terroristen vervroegd vrijgelaten

In het Verenigd Koninkrijk zijn nog 74 andere veroordeelde terroristen automatisch vervroegd vrijgelaten. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in een talkshow op BBC. Het Britse ministerie van Justitie heeft dat bevestigd. Vrijdag stak Usman Khan, ook een veroordeelde terrorist die automatisch vervroegd vrijkwam, vijf mensen neer bij een terroristische aanslag. Twee van hen kwamen om.

"Het is weerzinwekkend dat iemand zo gevaarlijk na slechts acht jaar in de cel vrij rondloopt", zei de Britse premier Boris Johnson in een talkshow. Hij heeft het over Usman Khan, die op vrijdag twee mensen neerstak op de London Bridge in de Britse hoofdstad. 

De dader werd in 2012 veroordeeld tot een straf van onbepaalde duur voor het beramen van een bomaanslag op de Londense beurs. In 2013 werd die straf in beroep omgezet in een celstraf van 16 jaar, waarvan 8 jaar effectief. In 2018 werd hij dan vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Khan kon vervroegd vrijkomen door hervormingen in het Britse rechtssysteem van 2003 en 2008. Daardoor kunnen veroordeelde criminelen automatisch vrijkomen als de helft van hun straf hebben uitgezeten, zonder dat ze eerst nog voor een strafvorderingsrechtbank moeten verschijnen.

Blame game

In de nasleep van de steekpartij, die is erkend als een terreurdaad en geclaimd is door terreurgroep IS,  wijst premier Johnson de oppositiepartij Labour met de vinger. Volgens Johnson is de hervorming er gekomen door toedoen van een linkse regering, en was hij er altijd tegen. Op de vraag waarom de conservatieve partij tien jaar lang niets had gedaan om de wetgeving aan te passen, ging Johnson niet in.

De premier zei ook dat er nog 74 andere veroordeelde terroristen zijn vrijgekomen op dezelfde manier als Khan. Het ministerie van Justitie heeft dat bevestigd. Johnson zei ook dat de voorwaarden voor hun vrijlating zullen herzien worden.

"De overheid heeft na de aanslag op de London Bridge actie ondernomen om te verzekeren dat er geen dreiging is voor de bevolking", aldus Johnson. De premier zei ook dat hij strengere straffen wil voor zware misdadigers.

Bekijk hier wat Boris Johnson zei over de vervroegde vrijlating van Usman Khan en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Weerwoord van de oppositie

De leider van de oppositiepartij Labour heeft gezegd dat er meer moet geïnvesteerd worden in openbare diensten. Hij zei ook dat terroristen niet automatisch hun volledige straf moeten uitzitten, maar dat er moet gekeken worden naar de omstandigheden. Corbyn zei ook dat "er onderzoek moet gevoerd worden naar hoe de diensten in onze gevangenissen werken en vooral naar wat er gebeurt als terroristen de gevangenis verlaten."

Wat is er gebeurd?

Khan viel op vrijdag vijf mensen aan met een mes tijdens een congres van Learning Together, een tak van het instituut voor Criminologie aan de universiteit van Cambridge, die hoger onderwijs voor gevangenen organiseert. Daarna werd de dader, die een valse bommengordel droeg, overmeesterd op de London Bridge door enkele dappere voorbijgangers, voor hij werd doodgeschoten door de politie. Twee mensen kwamen om het leven.

Het eerste slachtoffer is Jack Merrit, een vijfentwintigjarige alumnus van de universiteit van Cambridge die werkte als coordinator bij Learning Together. Het tweede slachtoffer is ook een oud-studente van die universiteit die deel uitmaakte van het Learning Together-programma. Drie andere mensen raakten gewond. Een iemand is al ontslagen uit het ziekenhuis, de twee anderen zijn nu in stabiele toestand.

Meest gelezen